31 американски рейнджъри от специалните части и 7 афганистански войници са загинали, след като хеликоптер "Чинук" е паднал в източната провинция Вардак в Афганистан. Това съобщи афганистанският президент Хамид Карзай, цитиран от АП.

Това е най-големият инцидент с най-много жертви от началото на операцията в Афганистан  през 2001г.

Афганистанският президент Хамид Карзай е изпратил съболезнователна телеграма до американския президент Барак Обама по повод гибелта на войниците.
„Хеликоптер на НАТО е катастрофирал вчера в провинция Вардак. Изразявам дълбокото си съчувствие заради трагедията", се казва в телеграмата на Карзай.

От НАТО потвърдиха, че разследват катастрофата, но все още не разполагат с повече подробности за инцидента. От Алианса заявиха, че „този район е пълнен с активно действащи неприятели".

Малко по-късно говорителят на талибаните Забиулах Муджахид заяви, че атаката срещу хеликоптера е тяхна.
По думите му той е бил свален с гранатомети. Загинали са всички в него, но при атаката са загинали и 8 талибани.

"Ние сме запознати с инцидента, станал в източен Афганистан и сме в процес на изясняване на случилото се ", каза капитан Джъстин Бръкхоу, говорител на въздушните сили.

По-рано днес говорителят на провинцията Шахидулла Шахид съобщи, че афганистански и чуждестранни сили са провеждали операция срещу талибаните в района Саид Абад снощи.