Следващата седмица ще бъде учредено Движение за енергийна независимост, стана ясно по време на пресконференция в БТА.

При представяне на инициатива за създаване на движението организаторите се обявиха срещу прогресивното спадане на качеството на живот на българския гражданин. „Нас ни управляват хора, които се докопват до властта и след това се реализират различни клептомански схеми, които обогатяват определени страни, а нашето общество продължава да обеднява", изтъкнаха учредителите.

Сред участниците в пресконференцията бяха Иван Сотиров, Христо Казанджиев, Евгени Михайлов, Александър Алексиев, Красимир Момчев, Димитър Иванов, Васил Филипов, Иван Хиновски.

„За миналото знаем в лицето на Румен Овчаров какво направиха - с денонсиране на един газов договор нанесоха щети на нашата държава за милиарди долари. И сегашното правителство не прави нищо България да заживее в нормални условия", категорични са учредителите на новото движение.

По думите им правителството не предприема никакви предложени мерки. Те дадоха за пример проект отпреди 2 години за изграждане на газова връзка от Турция към България, за който американското правителство гарантира средства.
Правителството е обърнато към Черно море, към проект, който е под съмнение дали ще бъде реализиран и ще ни бъде полезен - Южен поток, посочиха организаторите на пресконференцията.

Те попитаха защо нищо не се прави на юг към Турция, от където могат да дойдат газови доставки на разумни цени.

„Това е нетърпимо. Ценовият натиск тормози българина. Трябва да поемем нещата в свои ръце, да разобличим бездействието на хората, за които правителството осигурява едно безметежно разхождане по света. Трябва да извадим нещата на показ. До момента правителството не е направило нищо, за да реализира една независимост. Всичко, което се прави, се прави в канцеларии, пишат се пътни карти, пишат се меморандуми. Това правителство трябва да седне да се отчете. И министър-председателят да обясни кой му е препоръчал тези ръководни кадри в енергетиката. Енергийната независимост, от там и националната - са в нашите ръце. Трябва да говорим истината, трябва да се знае истината и да се знаят хората, които пречат нашият народ да заживее по-добре. Стига с това бездействие, стига с блъфирането и маршируването на едно място", призоваха от движението.

Учредителите се обявиха и против проекта АЕЦ „Белене", който определиха като закъснял с 10 години. Те попитаха как в тази финансова криза в света, при която на всяка страна се анализира външния дълг, България може да си позволи да се задължи с 4 милиарда. Експертите предупреждават, че с огромния външен дълг, който надвишава БВП на страната, веднага ще влезем в групата на Гърция.

„За нас е важно да се вземе решение за незабавно спиране на разходите по този проект и пренасочване на средствата към 7 блок на АЕЦ „Козлодуй", изтъкнаха те.

Учредителите на Движението за енергийна независимост поискаха производство повече от местни ресурси. Те изброиха редица проекти, които по една или друга причина са били пренебрегвани: хидропотенциалът на река Дунав, оферта за нова енергийна мощност в Марица изток, проучването на шистов газ, проекти в Галата, Силистар, Добруджанския въглищен басейн, както и 6 конкурса за проучване на нефт и газ.

Решението на МС за забрана на шистовия газ провокира възмущение от страна на редица експерти, обявиха още учредителите. Според тях шистовият газ може да доведе до много бързо намаляване на разходите по енергетика.

Системно се развива политика за ограничаване на България за развитие на собствени енергийни източници, категорични са те. По думите им определени страни не желаят България да постигне свобода и да взима решения самостоятелно.

Ние сме абсолютни рекордьори по цена на газа. Това е тежка манипулация от страна на Газпром.
Турция, Германия плащат по 2-3 пъти по ниски цени. Полша, Унгария се съдиха с Газпром, припомниха експертите по време на пресконференцията, като определиха Газпром като „тоягата на Русия".

Упреци понесе и енергийният министър.
Трайчо Трайков се оказва един некадърник, който в енергийна област не е постигнал нищо. С Турция един меморандум е подписан, два са неподписани. Ние си оставаме зависими, наведени. Ще плащаме колкото ни искат, ще издържаме тези шайки, които ходят да предизвикват улични ексцесии с нашите пари", изтъкнаха още по време на пресконференцията.

Междувременно известната турска журналистка Зейнеп Дерели, която изнесе лекция пред Дипломатическия институт у нас прогнозира, че България и Турция ще играят сериозна роля за енергийната сигурност в цяла Европа.

Тя коментира, че руският енергиен монопол ще продължи и занапред. Зейнеп Дерели обърна внимание и на бързото изграждане на газовата връзка между България и Турция, както и за свързването на енергийните системи на двете ни страни.