Някой вижда ДПС в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС знае своята стойност, ДПС знае своята идентичност, ДПС знае от кои ценности не може да отстъпи. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание.

Според него въпросът не е кой по-силно ще изрече заклинанието „Никога с ДПС", а кого ДПС ще пожелае. По думите на Местан след изборите може да е по-актуален въпросът „Кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България?".

От думите му стана ясно, че кафе с Бойко Борисов е възможно, но Местан поясни, че кафето не е равнозначно на прегръдка или целувка.

Между БСП и ДПС не се е случило Бог знае какво, коментира той разрива в отношенията между двете управляващи формации. Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги един в друг или един за друг, кой е казал, че са скачени и кой е казал, че е невъзможен диалогът с лявото, подчерта Лютви Местан. Той обясни, че съдбата на центристките партии по света, каквато е ДПС, е да са в диалог с формациите от демократичния спектър.

По повод вчерашната позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за бойкот на парламента, Лютви Местан коментира: „Аз съм малко безсилен да коментирам динамиката в позициите и настроенията". Той отново настоя да се спазват договореностите, постигнати на КСНС.

Лидерът на ДПС е готов да води още разговори с опозицията, за да се постигане трайно съгласие за оставащите дни работа на 42-ото Народно събрание. Местан се надява за следващата сряда в дневния ред на законодателния орган да влязат такива закони, които да са „по територията на съгласието и парламентът да намери сили в себе си и да работи още 2 седмици до сакралната дата на оставката".

Лютви Местан не коментира подробно дали разривът в отношенията между БСП и ДПС се дължи на това, че лидерът на червените е поискал да стане премиер, а движението е отказало. Разкри обаче, че Сергей Станишев е поискал много повече радикална лява политика на управлението. Стана ясно, че соцлидерът не е заявил пред Местан, че иска да е премиер. Пречка за лявата политика на кабинета „Орешарски" червените виждали в ДПС. Той отрече земеделският министър да е от квотата на ДПС, каквито обвинения дойдоха от ръководството на ДФ „Земеделие".