Животновъдите няма да блокират границите ни с Румъния и Гърция. Това решение е било взето след срещата между земеделския министър Мирослав Найденов и Кризисния щаб за животновъдството в Пловдив.

На срещата са присъствали животновъдите, които участваха в протест в столицата на 8 март. Министърът и преговарящите животновъди са били единодушни, че проблемите трябва да се решават на масата, а не на улицата.

Животновъдите са се разграничили от искане на оставката на земеделския министър. Кризисният щаб за животновъдството функционира още от времето на проблемите с млечния сектор.

Също така на срещата е било договорено на животновъдите да бъде оказана помощ в изготвяне на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това ще прави Националната служба по съвети в земеделието. Досега земеделските производители не са се възползвали от нея и Найденов обеща те да получават информативни покани, за до могат да се възползват от нея.

Животновъдите и министърът обаче не са се договорили по искането за промяна на данъчното облагане за доходите от 2010 година, тъй като това не е в компетенциите на министерството на земеделието. Найденов е предложил да бъдат излъчени трима представители от животновъдите, които заедно с експерти от министерството да проведат среща с финансови министър Симеон Дянков.