Между 850 000 и 1,25 млн. евро са приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки за един месец. Това обяви заместник-председателят на Надзорния съвет на „Дунав мост 2 Видин Калафат" инж. Христо Монев, цитиран от Дарик. Таксата в една посока за преминаване на „Дунав мост 2" за леките автомобили в момента е 6 евро, за камиони над 12 тона е 37 евро, а за по-леките камиони и автобуси е 18 и 25 евро.

Инж. Монев обясни, че в бъдеще може да се мисли и да се направи предложение за намаляване на таксите за преминаване на леките автомобили по „Дунав мост 2". Той подчерта, че България и Румъния определят размера на таксите с решение на правителствата си. Според специалиста намалението може да стане възможно като се отчете как се формират приходите от такси от преминалите „Дунав мост 2" леки коли.
Инж. Христо Монев уточни, че тези приходи представляват от 5 до 10 % от месечните приходи, получени от всички преминали автомобили.

При положение, че на месец има 1 млн. евро приходи, 5 %, формирани от такси на леки автомобили представляват 50 000 евро, върху които има и ДДС в двете посоки, може да се мисли за намаляване на таксата наполовина и тя да стане 3 евро за лек автомобил. Това ще стимулира преминаването на повече леки коли по „Дунав мост 2" и по този начин ще се изравнят таксите за леки коли с тези на „Дунав мост" при Русе, каза коментира инж. Монев.

Той отбеляза, че от интегрираната системата за събиране на такси модулите дават възможност да се отчитат и преминалите МПС по регистрация. Първенството по преминали в двете посоки товарни автомобили от 60-65% се държи от българските превозвачи. Втори са полските превозвачи, които представляват 12-14% от всички преминали, третото място е за турските превозвачи - 8-10%.

В последните месеци се наблюдавало и пренасочване на турски автомобили към „Дунав мост 2". Последно място с едва 5-6% от всички преминали по „Дунав мост 2" автомобили пък се пада на румънските превозвачи.