От южнокорейската полиция заявиха, че разследват възможни връзки със Северна Корея на мъжа, който нападна с бръснач посланика на САЩ в Сеул, след като южнокорейските власти изразиха възмущението си от реакцията на Пхенян относно инцидента, отбелязва "Франс прес".

Припомняме, режимът в Северна Корея определи нападението като „заслужено и справедливо наказание" и легитимен „израз на съпротива" за продължаващите съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея.

На 55-годишния нападател Ким Ки Йонг му бяха повдигнати обвинения за опит за убийство след като поряза посланика Марк Липърт с бръснач, който се нуждаеше от 80 шева за дълбоката рана на лицето му, след като претърпя операция, продължила 2 часа и половина.

Първоначално нападателят Ким беше описан като „вълк единак", т.е. че е действал самостоятелно, със силни националистически възгледи, който разглежда САЩ като една от основните спънки пред обединението на разделения Корейски полуостров.

Ала също така се оказа, че той е посетил Северна Корея повече от 6 пъти между 2006 и 2007 година, а също така се е опитал да издигне паметник на Ким Чен-ир в Сеул след смъртта на предишния севернокорейски вожд през 2011 г.