Въпросът с назначаването на Слави Бинев вероятно за нас е най-труден. Подкрепяйки, ние правим пореден много тежък компромис, който този път може би е прекален. Това заяви пред НоваТВ представителят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Факт е, че ние предварително не знаехме името, знаехме само, че тази комисия ще бъде предложена на Патриотичния фронт", допълни той.

Слави Бинев да е шеф на Комисията по култура е проблем по две причини - за голяма част от хората, които се занимават с култура в България, това е създателят на клуб "БИАД". Това е голяма част от българската масова култура, но не е представата ни за национална културна политика.
От друга страна това е човек, който нахлу в БНТ да иска обяснение защо не са отразили негова акция", категоричен бе лидерът на ДСБ.

„Има и втори план, който е по-важен. Винаги Комисията по култура се превръща в място за човек, на когото искаме да удовлетворим желанията, но не сме сигурни точно къде. Той искаше да ръководи Комисията по европейски фондове. Тъй като това не беше удовлетворено, следващото място, което е предложено, е било това. Тук опираме до проблема има ли държавна културна политика. Ако имаше, щеше да бъде поставен друг човек, който да е по-компетентен. Тъй като няма такъв, там се поставя човек, чийто амбиции трябва да бъдат удовлетворени. Така е много често и със социалните комисии и институции", каза Кънев.

Реакцията ни е остра и оправдана. Смятам, че това, което извършихме, е много голямо отстъпление. Но въпреки това не трябва да има поголовна сеч между политически сили", добави той, като заяви, че така се дава шанс на Бинев да опровергава обвиненията срещу себе си.

„Единствените думи на Костов, които смятам за пресилени, са тези, че ДСБ е на границата на саморазрушаването. Според мен ДСБ беше на тази граница през 2013 г., след като не успя да влезе в парламента", коментира още Кънев по повод реакцията на Иван Костов и отклоняване на поканата за участие в събрание на ДСБ. Той допълни, че в писмото му имало и сериозни предупреждения.

"Целта на управляващите е да унищожат интелигенцията. Борисов трябва да унищожи своите опоненти. ", пък заяви на свой ред режисьорът Александър Морфов. "Сега съм сигурен, че ще започнат маневри, ще има хора от Народното събрание, които да яхнат народното недоволство. Но когато излезе решението за Слави Бинев, никой в парламента не протестира, това е истината. Няма демократичен път, по който да излезем от тази ситуация. Българинът не е достатъчно образован да решава сам", допълни той.

„Всички управляващи са в негласно обединение за унищожаване, геноцид върху собствената си държава. Те нямат нужда от култура и смятат, че тя е противопоказна за българите. Бедният и нещастен човек се манипулира по-лесно. Управляващата политическа класа иска да доведе българина до любимия им елемент за гласуване - да е достатъчно с кебапчета и чалга да се гласува и избира. Те извършват тенденциозно унищожаване на българската култура, образованието и самочувствието и достойнството на българина", смята още режисьорът.

„Проблемът не е в Слави Бинев, а в цялата тази организация. Като знаем кой стои на върха - премиерът Бойко Борисов, за когото американското посолство каза, че е мутра, набъркан е в контрабанда с цигари, в производство на амфетамини, всичко е от един порядък", допълни Морфов.

„Назначаването на Бинев в Комисията за култура не е проблем, защото култура в България вече няма. В Комисията са и Хюсеин Хафъзов, Михаил Миков, Лъчезар Иванов, така че Слави Бинев да ѝ е шеф не е единственият проблем. В културната комисия има 5 доктора, и това е намек, че културата има нужда от лекуване. Единственият човек, който има нещо общо с културата в тази комисия, е Стефан Данаилов", беше коментирът на Венци Мицов.

„Много неща зависят от тази комисия - Бюджетът за култура, например", отвърна актьорът Валентин Танев в отговор на коментарите на Радан Кънев и Валери Симеонов, че почти нищо не зависи от Комисията по култура.

„Не ме скандализира личността на господин Бинев. Скандализира ме отношението на политическата класа към културата. Да назначиш Слави Бинев за шеф на културната комисия е все едно мен да ме сложиш начело на Комисия по енергетика. Да неглижираш културата така показва дълбоко неразбиране на процесите в държавата", допълни той.

„Нито една политическа партия не поставя като приоритет образованието и културата. Не може в парламента да има само юристи, доктори и инженери. Партиите не са мислили за култура и образование, когато са редили листите си", заключи Венци Мицов.

Позицията на Слави Бинев като председател на парламентарната комисия логично защити съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му Бинев ще бъде полезен като председател на парламентарната комисия по култура. Той притежава организационни качества.

Според Симеонов лично Цветан Цветанов го е предложил за поста в комисията. Това е отговорна административна работа, аргументира се Симеонов.

Валери Симеонов се похвали, че на него му е било предложено първоначално да оглави комисията по култура, тъй като е бил собственик на медии.

По повод напускането на Велизар Енчев на парламентарната група поради политическата измама и проявите на ксенофобия Симеонов заяви, че " му е помогнал с напускането, защото той щял да го изгони".