Големият десантен кораб на Черноморския флот на Русия „Николай Филченков" е доставил в Севастопол още около 700 бойци, за които се предполага, че са от спецчастите от състава на руските въздушно-десантни войски, предаде УНИАН.

Така до момента в Крим са дислоцирани повече от 6000 войници от спецчастите на Русия, според военен източник от Севастопол.

Освен това на няколко места в град Симферопол са забелязани военни машини. Те нямат номера или каквито и да е други опознавателни знаци. Последната такава машина е забелязана от граждани на ул. „Гогол".

В района на град Евпатория в Крим руски военнослужещи са опитали да вземат под контрол един от командните пунктове на украинска зенитно-ракетна част, съобщи още УНИАН.

Източник, близък до тактическа група „Крим" на Военновъздушните сили на Украйна е съобщил, че 15 въоръжени войници са влезли на територията на поделението, като преди това са неутрализирали охраната на входа. Нападателите са опитали да проникнат в защитен команден център на войнската част и да вземат контрол над него.

Киев обяви за незаконен избора на Аксьонов за премиер на Крим
Още...

Стана ясно, че руските и кримските власти са постигнали споразумение за съвместна охрана на обектите от руския черноморски флот, съобщи пресслужбата на флота.

От своя страна Държавната Дума на Русия призова Путин да използва всички възможности за защита на кримското население от насилие. Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко не изключва изпращане на още войници в Крим за обезпечаването на сигурността на Черноморския флот и намиращите се там руснаци.

Малко след 13 часа българско време въоръжени лица са забелязани около летището в Симферопол. Държавната гранична служба на Украйна е съобщила за присъствието на неидентифицирани въоръжени лица, обкръжаващи летището, а също така за войници на руския Черноморски флот в зоната за обслужване на аерогарата.

Повече от 1000 души, противници на новата власт в Киев, протестират на централния площад в Донецк. Участниците в митинга носят флагове на Русия, има и плакати с надпис "Донбас е с Русия", съобщи gazeta.ru.

По думите на един от протестиращите, който се е представил като член на организацията „Солидарност", демонстрантите искат източните части на страната да останат в нейните граници, но ако „пропагандата на кафявата чума" продължи, допускат възможността да се обърнат за помощ към Кремъл.

Междувременно стана ясно, че референдумът за статута на Крим ще бъде проведен на 30-и март. Това е заявил министър-председателят на автономната република Сергей Аксенов, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, първоначално провеждането на референдума беше определено за 25-и май, за когато са насрочени президентските избори в Украйна.

Междувременно ситуацията в Крим се нормализира, според председателя на местния парламент Владимир Константинов, цитиран от „Новости".

По думите му барикадите навсякъде са премахнати, всички органи на реда са преназначени, а докато не се успокои напълно ситуацията - за поддържане на обществената сигурност са привлечени частите „Беркут".

Константинов подчертава, че сега трябва да се обърне внимание преди всичко на стопански въпроси - заплати, пенсии, стипендии.

Той информира също така, че отрядите за самоотбрана, които завзеха сградата на парламента, ще я напуснат днес.

От своя страна новият премиер на Украйна Арсений Яценюк е призовал руските власти да изтеглят войските си от Крим, предаде Газета.ru.
„Ние се обръщаме още веднъж към Русия с призив да изтегли своите войски и да спазва договореностите между двете страни", казал Яценюк.

Според него кризата в Крим, предизвикана от неадекватното руско присъствие на територията на автономията, трябва да бъде решена по политически път.

По-късно Министерството на външните работи на Русия е заявило, че Кремъл е крайно обезпокоен от развитието на ситуацията в Крим, предаде Интерфакс.

„В нощта срещу 1 март неизвестни въоръжени са изпратени от Киев и е бил направен опит за завземане на сградата на Министерството на вътрешните работи на автономната република. В резултат на вероломната провокация има пострадали. Благодарение на решителната намеса на отрядите за самоотбрана опитът е бил осуетен. Последните действия показват стремежа на някои политически кръгове в Киев към дестабилизация на обстановката на полуострова", се казва още в заявлението.