Стандартните методи и средства за овладяване на масови безредици вече не дават нужния резултат и се търсят нови форми за справяне с проблема, отбелязват експерти по сигурността. Във все повече точки по целия свят спонтанните протести, политически или социални демонстрации, митинги и шествия ескалират в сблъсъци с полицията и между противопоставящи се групи, в кървави стълкновения с ранени и жертви, в погроми с унищожаване на имущество и инфраструктура. Дори обикновен футболен мач може да се превърне в сериозно предизвикателство пред силите на реда.

На фона на наблюдаваната нарастваща агресия в обществото рутинният инструментариум на полицията - палки и щитове, светлинни и шумови гранати, травматични несмъртоносни боеприпаси, електрошок, сълзотворен газ, водни оръдия - вече са отживелица. Специалните части за борба с масовите безредици обръщат поглед към високите технологии, които да им позволят да си вършат работата с максимален ефект и минимален риск за собствения си живот и здраве. В същото време това се превръща в доходен бизнес за компаниите производители.

Град Фергюсън, щата Мисури, се превърна в изпитателен полигон за нови средства за потушаване на безредици, обобщава руското интернет издание „Военное обозрение". След като на 9 август чернокож невъоръжен младеж бе застрелян от бял полицай, градчето попадна в епицентъра на новините с ожесточени сблъсъци между униформени и протестиращите афроамериканци. Бяха изпратени части на Националната гвардия на САЩ. Въведения комендантски час разбуни и бялото малцинство, което доведе до контрапротести. „Призовавам към ликвидиране на пропастта, разделяща малцинството от полицията", заяви тогава президентът Обама.

Полицията възприе призива буквално и се въоръжи с най-модерни средства за справяне със ситуацията. Срещу демонстрантите бе използвано шумово оръдие LRAD (Long Range Acoustic Device), разработка на LRAD Corporation. Несмъртоносното оръжие намира приложение освен при улични безредици също в противодействието на морското пиратство, при защитата на летища, вятърни, соларни устройства и ядрени мощности от прелитащи птици.

Това не е премиера за звуковото оръдие в САЩ - неговия ефект са изпитали протестърите срещу срещата на върха на Г-20 в Питсбърг през 2009, привържениците на Occupy Wall Street през 2011 в Ню Йорк. Познат е на смутителите на обществения ред в Грузия, Хондурас, Банкок, притежават го, но засега не го прилагат специалните полицейски сили на Израел, Индия, Хонг Конг и Полша. LRAD бяха дислоцирани и в британската столица по време на Олимпийските игри 2012. През 2005 е използван за отблъскване на атака на сомалийски пирати срещу круизен кораб.

Какво представлява това чудо на техниката? Устройство, излъчващо мощен звуков труднопоносим за човешкото ухо сигнал на голямо разстояние. Армейските модели на LRAD 2000X могат да предадат насочен звук до 162 dB на разстояние 8,85 км под ъгъл от 30 градуса. Обикновено за полицейски цели се използват апарати, монтирани на джипове и бронетехника, до 130 dB, а също така преносими - подобни на обикновен мегафон - до 120 dB. В градска среда звукът пада, а отразен от сградите не представлява заплаха за операторите. Което обаче не важи за онези, срещу които се използва. Шумът от двигателите на излитащ самолет е 120 dB, този над 130 вече е опасен и може да доведе до трайно увреждане на слуха.

Реакцията на поразените е силна паника, те започват да изпускат от ръцете си предмети, губят ориентация, запушват си ушите, навеждат се, опитват се хаотично да избягат от обхвата на устройството, но внезапно излезли от него се връщат назад.

Във Фергюсън полицията използва облекчен вариант - LRAD 500X. Максималната „далекобойност" на устройството е не повече от 2 км, но в градска среда звукът се чува на около 650 м, на 300 предизвиква непоносими болки в главата на жертвата.

Друго полицейско супероръжие е ADS (Active Denial System), производство на военната компания Raytheon. Несмъртоносното оръжие е насочен излъчвател на микровълни. Най-просто казано - работи на принципа на кухненската микровълнова фурна, като изпраща сноп вълни и предизвиква у поразения незабавно нагряване на кожата и непоносима болка след около 5 сек след началото на въздействието. По време на тестове с войници доброволци някой от тях са получили изгаряния втора степен. Експерименти са правени и със затворници. Майк Ханлън, един от пандизчиите, изпитал ефекта от уреда, споделя, че усещането от срещата с ADS е като да докоснеш оголена електрическа жица. Болката изчезва почти веднага след спиране на въздействието, но и няколко часа след това по пръстите ти се усещат „иглички".

Необходимостта от подобно неубиващо оръжие се заражда в средата на 90-те по време на ескалацията на напрежението в Сомалия. САЩ, които тогава все още се придържат към ролята си на планетарен миротворец и надават ухо на критиките на световната общност, разбират, че не би изглеждало добре рейнджърите им да дават въоръжен отпор с автомати на атакуващите ги само с камъни и сопи тълпи гневни сомалийци. Няма обаче достоверни данни такива установки да са използвани. През 2010 представителят на командващия силите на НАТО в Афганистан Джон Дориан потвърждава, че в страната са разположени подобни системи. След месец обаче са изтеглени без обяснение. Забелязвани са в Сомалия и Ирак, но официално информацията не е потвърдена от Пентагона.

При употребата на ADS за борба с безредиците съществуват редица опасности. По време на тестовете доброволците са предварително подготвяни - преминавали медицински преглед, от тях са сваляни всички метални предмети, контактни лещи и др. Очите им са предпазвани от специални очила. В реална ситуация при допир на микровълните с ланец или гривна, метална зъбна коронка може да се получи сериозно изгаряне, високата температура може непоправимо да увреди зрението. За хора с кардиостимулатори контакт с тях би бил смъртоносен. Британски и щатски учени смятат, че са нужни много сериозни изследвания на всички отрицателни физически и психологически последици от прилагането на ADS, като обръщат внимание и на поражения, които е възможно да се появят след време. Хуманните и медицински доводи обаче са на път да останат глас в пустиня, тъй като в иновацията вече са вложени доста пари.

Израел съвсем естествено не изостава в разработката на средства за борба с демонстрантите. Ежедневните протести на палестинците дават отлична възможност за изпитание на новите технологии. На въоръжение в армията на Тел Авив е приет „Скункс" - течно вещество сходно с хлорацетонфеон - по-познат в спецчастите като CN - в Щатите, O-Salz - в Германия, CAP - в Англия, Grandite - във Франция, ХАФ и най-вече „Черёмуха" в Русия. Освен обичайния ефект на сълзотворните газове, израелската разработка притежава много отвратителен аромат, което подсказва и името. Необходимостта от нововъведението е предизвикана от усъвършенстваните умения на палестинците да се предпазват от обикновените газове. Всъщност наследниците на Ясер Арафат са дали доста по-благозвучно име на израелското оръжие - наричат го просто „лайно". Ефектът му се усеща не само от палестинците, но и от левите радикални елементи в самия Израел.

Ако се вярва на шефа на поделението за технологии на израелската полиция Давид Бен Гарош, „скунксът" си е направо здравословен продукт - съставен е изцяло от натурални съставки. Според него става дори за пиене - прекрасен протеинов коктейл. В него има мая, бакпулвер и ароматизатори. Разработването на течността започва през 2004, за първи път влиза в действие през 2008.

Англия става родина на друго изобретение за потушаване на улични бунтове. Това става след масовите безредици в Лондон и други големи английски градове през август 2011. Поводът, между другото, отново е смъртта на заподозрян при опит да бъде арестуван от полицията, както и във Фергюсън. Пазителите на реда се замислят за употребата на несмъртоносно лазерно оръжие, на външен вид копиращо обикновените бойни оръжия.

Тази нужда е задоволена от конструкцията на бивш офицер от Кралския флот на Великобритания. Според първоначалния му замисъл изобретението SMU 100 трябвало да се използва за борба със сомалийските пирати. На външен вид прилича на карабина, но всъщност е лазерен излъчвател. Уредът е в състояние да заслепи и временно да дезориентира човек на разстояние до 500 м. Все пак предстои специалистите да се произнесат за последиците за здравето на поразените. Самият изобретател заявява, че оръжието е безвредно и сравнява ефекта с поглеждане към слънцето с незащитено око. Това било потвърдено и от първите тестове. Доста неприятно е, смята той, но е сравнително безвредно, ако бързо затвориш очи или обърнеш гръб на излъчвателя. По първоначални данни стойността на SMU 100 е 25 хиляди фунта стерлинги.

Българските полицаи все още са далеч от високите технологии в борбата с масовите безредици. По софийските площади са на ход традиционните палки, щитове, от време на време водното оръдие - за респект, и „бял автобус" като последна мярка. Всъщност и българските протестъри са далеч по миролюбиви от своите събратя по-света. Но, от друга страна, случаи като убийството на Чакъра, което така и си остава обвито в мъглявини, и трагедията в Лясковец навеждат на мисълта, че технологичното изоставане на родните пазители на реда, понякога води до безсмислено проливане на човешка кръв.