Миньорите у нас поискаха лично от служебния премиер проф. Георги Близнашки отпадане на забраната за проучване за добив на шистов газ у нас, защото съзират възможност за диверсификация на газовите доставки за страната ни и намаляване на цената на природния газ.

В Деня на миньора от Българската минно-геоложка камара подготвиха цял списък с желания, които предадоха на служебния министър-председател и му обещаха от своя страна да му помогнат при подготовката на честни парламентарни избори.

Друго искане на родните миньори е Министерският съвет да вкара като допълнителна точка в дневния си ред и приемане на подготвения вече проект за устойчиво развитие на минната индустрия в България.

От бранша са готови и с конкренти изменения, които следващото Народно събрание трябва да направи в Закона за подзмените богатства. Да не се допуска политизиране на въпроса с концесионните такси за подземните богатства у нас и не на последно място да се разработи незабавно пакет от мерки, които да подобрят бизнес климата в страната ни, гласят другите искания на минно-геоложката камара.

От своя страна служебният премиер се върна назад в историята, като разказа, че през 1903 година княз Фердинанд издава указ, с който определя 18 август за Ден на миньора. Проф. Близнашки си спомни и думите на княз Фердинанд, а именно - "мината е черният бисер на хубавата българска земя". "Това са хората, които с труда си осигуряват светлина и топлина на всеки дом", отбеляза още служебният министър-председател.

Той изтъкна факта, че миньор е една от десетте най-опасни професии в света, а всеки си спомня драматични картини на трагични инциденти в мини в света. "Този отрасъл трябва да се развива динамично с оглед на националния интерес и в съотвествие с утвърдените европейски практики", заяви още проф. Близнашки.

Да уважат родните миньори на официалното отбелязване на празника им присъстваха и служебните министри на труда и социалната политика Йордан Христосков и на икономиката и енергетиката Васил Щонов.