Лидерът на БСП Сергей Станишев прогнозира отлагане на членството ни в Шенген.

Заедно с министър Цветанов, и Симеон Дянков - „нашият титан на финасовата мисъл", както го определи Станишев, ще носят отговорността за евентуалното отлагане на членството на страната ни в Шенген.

Според лидера на социалистите Дянков е виновен заради изказването си пред Си Ен Ен, че след Ирландия - Испания и Португалия ще са следващите страни с финансови проблеми.

По думите на Станишев изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов в Брюксел, че България е приета в ЕС неподготвена и несправедливо, ще се използва като аргумент от други членки на общността.

Станишев прогнозира и друга "поразия" - тези изказвания на Цветанов и Дянков ще окажат влияние и върху отпускането на средства за страната за периода 2012-2020-та.

Станишев коментира още, че Франция и Холандия вече поставят въпроса за отлагането на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

„Това правителство провали и тази национална кауза", категоричен бе лидерът на БСП. Според него изказването на двамата вицепремиери е получило мълчаливото съгласие и на премиера Бойко Борисов, който не се е разграничил от тях.