Франция се сблъсква с ожесточена конкуренция в туризма от централноевропейските страни и няма никаква гаранция, че ще запази завинаги първото си място като световна туристическа дестинация.

Това предупреди френският делегиран министър за туризма Леон Бертран, цитиран от RFI.

Високите приходи на туристическата индустрия не убягват на нашите съседи и конкуренти, по-специално на европейските. Те със сигурност ще се възползват от манната на очакваните милиард и половина туристи през 2020 година в света, каза той на четвъртата национална конференция за туризма в Париж.

Развитието на туристическите инвестиции в крайбрежните градове с културни забележителности на Черно и Адриатическо море ще привлича все повече туристи, какъвто е случаят с Хърватия и България, каза Бертран пред неколкостотин експерти и работещи в туристическата индустрия.

Франция има множество козове, за да остане основна туристическа дестинация, но тези козове ще избледняват пред конкуренцията, добави той.

Франция е на първо място в света по брой туристи - 76 милиона души за 2005 година, но заема трета позиция след САЩ и Испания по приходи от туризма - 34 милиарда евро през 2005 година, посочва АФП.