Финансистът Красимир Ангарски оглави новосъздаденото Гражданско дружество, което ще обедини администрациите на 9 столични болници. Пред журналисти той коментира, че с обединяването на администрациите на болниците в карето на „Александровска" може и да не се стигне до съкращения в администрацията.

Днес директорите на лечебните заведения подписаха договор за създаването на дружеството, което обедини немедицинската част на тези лечебни заведения.

Припомняме, става въпрос за болниците с национално значение: УМБАЛ "Александровска"; УМБАЛ "Св. Иван Рилски"; СБАЛАГ "Майчин дом"; СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев"; УМБАЛ "Св. Екатерина"; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев". Целта е да се спестят средства от администрация за увеличаване на възнагражденията за медицински персонал. Идеята първоначално срещна неодобрение и предизвика протести, но впоследствие шефовете на болниците се съгласиха да се създаде гражданското сдружение.

Въпреки че основният аргумент на здравния министър е, че със съкращаване на част от администрацията на тези болници ще се спестят пари, Ангарски уточни, че средства могат да бъдат спестени от различни дейности, но новосформираното дружество нямало как да замести болничните администрации.

Красимир Ангарски посочи, че за да се присъедини към дружеството, всяка една болниците ще трябва да даде по 5000 лева. Това е първоначалната сума, която по мнението на финансиста е символична. По-нататък, в зависимост от изпълняваните дейности, ще има и допълнителни вноски. За допълнителните вноски обаче не се предвижда теглене на заеми от банки.

От петима-шестима души ще се състои администрацията на самото дружество. Тя обаче няма да може да замени болничните администрации, така че в тях може и да няма съкращения, убеден е Красимир Ангарски. Директорите на деветте болници също ще бъдат включени в ръководството на дружеството.

Той попита журналистите защо се хващат за съкращаването на администрацията. След това обясни, че новото дружество не може да изпълнява административните длъжности, които съответните администратори изпълняват сега. По думите на Ангарски, те си остават и при тях ще си има администрация.

Красимир Ангарски поясни, че някои от дейностите на болниците ще се съберат - например правно обслужване, поддръжка на сгради, апаратура, звената по евросредства. Той допълни, че болниците остават самостоятелни дружества и новосформираното сдружение няма да се занимава с клинични пътеки. Очакването е до края на годината новото дружество да може да функционира.

От своя страна директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев обясни, че целта на дружеството е да помага на хората, да се облекчи медицинската дейност в болниците и да има комплексно лечение на пациентите. Според него вероятно са направени разчети как да се махат дейности в отделните болници - начална юридическа консултация, договорите за храна, сервиз на автомобили, търгове за лекарства. Начев е категоричен, че е може един и същ продукт в 9 болници да е с различна цена.

Запитан за намаляването на цените на клиничните пътеки, проф. Генчо Начев каза, че това е безумие. Каквото и да се плаща, ние трябва да лекуваме пациентите, отсече той. Реалното лечение излиза по-скъпо от това, което касата плаща. Ако намалеят цените на пътеките, дълговете на болниците ще нараснат, каза Начев и даде пример с пациент с мултиорганна недостатъчност, за който касата плаща 14 500 на болницата, а реално лечението струва 40 000 лева. Тези данни всички институции го знаят, те не са тайна, допълни той.