Китай се очаква да обяви план за инвестиране на 46 милиарда долара за изграждане на мрежа от пътища, жп линии и тръбопроводи между втората най-голяма икономика в света и съседен Пакистан, съобщава ibtimes.

Президентът на Китай Си Дзинпин, който пристигна на първо държавно посещение в Пакистан, се очаква да обяви плана, наречен Икономически коридор Китай-Пакистан (CPEC). 3000-километровият проект ще свърже Гуадар в Пакистан с китайския западен регион Синдзян.

Очаква се китайското правителство и банки да отпуснат средства на китайски компании, които пък ще ги инвестират в търговски проекти. С плановете Китай иска да разшири икономическото си влияние в Централна и Южна Азия, конкурирайки се със САЩ и Япония.

Китайските инвестиции са далеч по-големи от американските в Пакистан. От 2002 година САЩ са дали на Пакистан 31 милиарда долара.

За Исламабад китайските инвестиции са от изключителна важност на фона на икономическите проблеми на страната и хроничното прекъсване на тока. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Пакистан. Търговският обмен между тях нарасна с 12,57% до 16 милиарда долара през 2014 година.

Китай също планира изграждане на енергийни проекти, които ще увеличат националната електропреносна система на Пакистан с 10 400 мегавата.

Преди посещението си Си заяви, че визитата в Пакистан е като да навестиш дома на „брат си".