Всички се надяваме едни ден автомобилите да се движат с помощта на електричеството. Но, разбира се за някои изниква въпроса за това дали няма автомобилите да се превърнат в едни огромни консуматори на енергия. От Toyota са решили да разсеят подобни съмнения като освен консуматори виждат колите на бъдещето и като генератори на енергия. От японската компания тестват система, която ще позволи на известният им хибрид Prius да захранва с електричество домовете ни, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com.

Приус може да зарежда акумулатора си посредством контакт, подобно на електрическата кола, но има и резервоар за бензин. От Тойота твърдят, че двигателят на возилото може да генерира електричество за дома на собственика в случай на токов удар да речем.


Преобразувател на напрежението превръща постоянният ток използван от електрическия мотор на Приус-а в променлив ток, който може да се използва за нуждите на домакинството. Посредством специален софтуер се наблюдава електрическия поток, който се движи между колата, преобразувателят и къщата. От компанията изчисляват, че кола с напълно зареден акумулаттор и пълен резервоар може да захрани една средностатическа японска къща за четири дена.

От компанията заявиха още, че новата система ще произвежда по-екологична енергия. "Посредством този метод, електричеството с ниски емисии на въглерод, което се генерира от домашни или регионални слънчеви генератори или от евтиното електричество от нощните часове ще може да се съхрани в акумулатора на автомобила, а след това да се използва енергия за захранването на домакинството", съобщават от Toyota.

До края на 2012г. от Toyota ще започнат тестове на V2H-системата (vehicle-to-home, от англ. "превозно средство към дом") над 10 японски къщи. Ако тестовете се окажат успешни, от компанията ще се ориентират към разработка на софтуер, който ще контролира електрическият поток между колите и къщите посредством смарт телефони.