Председателят на НС Цецка Цачева предлага парламентът да излезе във ваканция от 12-ти до 21-ви октомври. Предложението е трета точка в дневния ред.
Припомняме, опозиционните партии прогнозираха такъв развой и предварително остро се противопоставиха на тази ваканция.

На вчерашната си пресконференция от БСП се заканиха, че са подготвили неприятна изненада за Цачева, ако предложи подобно нещо.

Дейността на НС се отразява от различни медии, сред които БНТ и БНР, а от състава на парламента има излъчени кандидати за президент, вицепрезидент и общински кметове, посочва в мотивте си парламентарният шеф.

Свидетели сме, че пленарната зала и трибуна нерядко се използват за предизборна агитация, която попада през новинарските емисии в телевизията и радиото извън предизборните хроники, изтъква още в мотивите за предложението си Цецка Цачева.

Според нея това нарушава правилата на кампанията, а от друга се поставят в неравностойно положение кандидатите на парламентарно представените партии и тези на извънпарламентарните и инициативните комитети.

Точно това налага до изборите да не се провеждат парламентарни заседания, подчертава Цецка Цачева.

Тя поясни, че комисиите на парламента ще заседават, като изтъкна обаче, че трябва да се гарантира, че в пленарна зала няма да се показват плакати, предизборни аксесоари, вестници.

Също така тя предлага депутатите да не ползват и служебен транспорт. За периода на ваканцията народните избраници няма да получават и командировъчни.

Ние сме против, заяви категорично Иван Костов. Хората са ни изпратили в НС, допълни той. По думите му работата в НС не е привилегия, а отговорност. Той обвини управляващите, че не искат да носят отговорност като депутати до изборите.

Синият лидер изтъкна, че нищо не може да спре журналистите да боричкат депутатите след заседание на комисиите за коментар.

Иван Костов сподели премеждията си по пътищата на България. Близо до Долна Диканя синият лидер попаднал в силен трафик, причинен от спрени, по думите му 20-ина камиона и един багер. Оказало се, че се правила поредна първа копка, а медиите отразявали, както той се изрази, шоуто "Някакъв градеж на България".

Той подчерта, че е започнато строителство без отчуждителни процедури."Какво строите? Правите лъжа", заяви Иван Костов. Ако затворите тази трибуна, нищо няма да мога да кажа, притеснен е той и призова за колегиалност депутатите от ГЕРБ.

Михаил Миков от БСП пък атакува мнозинството с предположението, че от ГЕРБ не допускат хипотеза за провеждане на втори тур на президентските и местните избори, тъй като предложението за ваканция на НС е до 21 октомври, а първи тур е на 23.

Той определи предложението на Цецка Цачева за ваканция като "мракобеснически начин за отнемане на права и демокрация".

"Не коли, бюфети и кюфтета, не техническите въпроси за присъствието, а като орган, в който 240 избрани граждани осъществяват контрол на властта, парламентът е необходим", подчерта Михаил Миков.

По-късно по време на дебатите се оказа, че чувствата на Петър Димитров от БСП и Цецка Цачева са споделени, след като социалистът се обърна към председателя на НС "Противно ми е да ви слушам", на което тя отговори:"Чувствата ви са споделени, г-н Димитров, и на мен ми е противно да ви слушам".

В крайна сметка НС ще излезе във ваканция. От 121 гласували 90 бяха За, 30 против и 1 гласува въздържал се.