Джихадисти от „Ислямска държава" удариха кюрдските сили югозападно от иракския град Киркук тази сутрин, докато бомби в Багдад и Самара убиха най-малко 21 души. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от здравните власти и силите за сигурност.

Полицията в северната провинция Киркук съобщи, че от „Ислямска държава" използвали минохвъргачки и атакували позиции на кюрдските бойци пешмерга в четири посоки югозападно от град Киркук.

„Ислямска държава" често атакува иракските сили за сигурност и шиитските бунтовници на юг и запад, откакто радикалната джихадистка групировка премина сирийската граница миналото лято, но атаките в покрайнините на контролирания от кюрдите Киркук не били толкова чести.

Офицер от пешмерга заяви, че неговите сили са си възвърнали района на Мариам Бек, но посочил, че сблъсъците продължават в Тал ал-Уард, Мактаб Халид и Мулла Абдула.

Здравните власти информират, че най-малко четирима бойци от пешмерга са убити в битката, включително високопоставен командир, а най-малко 70 други са ранени.

Над 750 бойци пешмерга са били убити в битки откакто „Ислямска държава" от началото на миналото лято. Кюрдите са успели да си възвърнат по-голямата част от загубената през август земи.

Силите за сигурност съобщиха, че най-малко 18 души са убити, когато две бомби избухнали в квартали на Багдад.

Трима цивилни са били убити, а най-малко 10 са ранени в северозападната част на Багдад, където с артилерия бил обстрелян жилищен район.

Двама атентатори-самоубийци са се взривили при контролен пункт на силите за сигурност в град Самара. Загинали са трима души, а петима служители на полицията и шиитската милиция за ранени.

Полицията е предотвратила трета самоубийствена атака като е застреляла заподозрения екстремист. След експлозията обаче в западните покрайнини на Самара избухнали сблъсъци между полицията и „Ислямска държава".