Пуснаха под гаранция от 10 000 лева шефа на Техномаркет Николай Китов, който бе задържан преди дни заради европейска заповед за арест от властите в Монца, Италия. Там Китов е разследван за данъчни престъпления.

Според съда, няма опасност той да се укрие, предвид професионалната му ангажираност в България. Освен това съдия Величка Цанова изтъкна семейното положение на Китов, който е женен с три деца.

Пред съда от прокуратурата поискаха постоянен арест за бизнесмена. Държавното обвинение изтъкна опасността той да се укрие, както и че за престъплението, за което е разследван предвижда наказание "лишаване от свобода".

Защитата - адвокат Ина Лулчева, бе категорична, че не може да се каже, че има обосновано предположение за това че клиентът й е извършил престъпленията, посочени в европейската заповед.

От една страна в заповедта се говори, че той е издавал фактури за несъществуващи доставки. От друга страна се твърди, че Китов е осъществявал износ на стоки от България и че това се правело с цел натрупване на данъчни задължения.

Според Лулчева, няма как да се направи обосновано предположение за авторство, тъй като в европейската заповед за арест има противоречиви твърдения.

Според Лулчева не са посочени никакви фактури по отношение на това за какви периоди са издавани, на каква стойност са те. Тя се обоснова, че българският и европейският съд за правата на човека нееднократно са се произнасяли за дела срещу страната ни, че тежестта на наказанието не може да обоснове мярката за неотклонение.

По думите й, наличието на трайни връзки с България и ангажираността на клиента й изключват възможността той да се укрие. Самият Китов е задържан на адреса си по лична карта в България.

Чистото му съдебно минало и липсата на данни за каквито и да било противообществени прояви също бяха сред основните аргументи на съдията при постановяването на по-леката мярка.

Самият Китов заяви пред съда, че през целия си живот се е старал да гради нещо в България. По-късно, докато слизаше по стълбите под конвой от съдебна охрана, шефът на Техномаркет заяви, че решението на съда е нормално. По думите му, се касае за типичен търговски спор, в който трябва да се изчисти името на Техномакет.

"В случая не виждам проблеми", допълни той. "Това са абсолютно законни търговски операции. Това, което аз видях, е че реално ние продаваме стоката, а те явно си правят някакви фиктивни сделки с абсолютно непознати за нас фирми", обясни Китов.
Той допълни, че при една проста счетоводна експертиза Техномаркет ще бъде напълно оневинен.

Китов изтъкна, че италианските органи нямат никакви претенции към Техномаркет, а имат претенции, че: "Някой крадне ДДС. Но в случая аз няма как да крадна ДДС в Италия".
Техномаркет всяка година има проверки по ДДС. Преди месец е приключила данъчната ревизия.

Китов ще бъде пуснат на свобода, след като заплати определената му гаранция от 10 000 лева. Съдията подчерта, че размерът на парите е определен на база описателната част на европейската заповед за арест, която съдържа данните за твърдяното престъпление, както и на база финансовото състояние на Китов.

Решението на СГС подлежи на обжалване в тридневен срок, като в случай, че прокуратурата протестира решението съдът насрочи заседание за 16 юли от 10 часа.

Адвокат Лулчева заяви, че с клиента си няма да обжалват наложената му мярка.