В първата реакция на израелското правителство относно постигнатото споразумение за иранската ядрена програма, министърът на културата и спорта Мири Регев е обявил, че сделката дава на Иран „лиценз да убива".

Регев добавя, че споразумението е „лошо за свободния свят и лошо за човечеството".

От своя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху коментира, че сделката е голяма историческа грешка.

Нетаняху посочи, че когато си готов да постигнеш споразумение на всяка цена, това именно е разултатът.

Големи отстъпки бяха направени във всички области, в които трябваше да бъде попречено на Иран да се сдобие с потенциал за създаването на ядрени оръжия. В допълнение, Иран ще получи стотици милиарди долари, с които ще може да подхрани своята машина за терор и своята експанзия и агресия в целия Близък изток и в целия свят", подчерта израелският премиер.

Отговаряйки на вътрешните си критици, които го обвиняват, че се е провалил да предотврати сделката, Нетаняху прехвърли вината върху преговорния екип на Шесторката, докато в същото време призова опозиционните израелски политици за обединение в името на Израел.

„Човек не може да попречи на споразумение, когато преговарящите са готови да направят още и още отстъпки на онези, които, дори и по време на преговорите, продължиха да скандират: „Смърт за Америка".

Израелският заместник външен министър пък обвини западните сили, че са се предали пред Иран.

„Това споразумение е историческа капитулация от страна на Запада спрямо оста на злото, оглавявана от Иран", написа зам.-министърът на външните работи на Израел Ципи Хотовли в „Туитър".

„Израел ще действа с всички средства, за да се опита да спре ратификацията на споразумението", допълва Хотовли.