Американският държавен секретар Джон Кери обвини сирийския президент Башар Асад, че е нарушил споразумението за химическото оръжие, предадоха световните информационни агенции.

По думите му, има данни за използване на хлор от силите на Асад тази година, което е нарушение на договорката. Освен това САЩ имат още въпроси по други възможни нарушения, които още се разследват.

Миналата седмица бе съобщено, че по данни на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Токсичният газ хлор е бил използван „систематично и многократно" като химическо оръжие при атаките срещу селища в Северна Сирия по-рано тази година.

До този извод организацията е стигнала след множество интервюта с жертви на атаки, медици, свидетели и други.

Припомняме, че през юли ОЗХО оповести, че има доказателства за използван хлор при военните действия в Сирия.

През май сирийската опозиция отправи нови обвинения срещу правителствените сили, че са употребили хлор при две атаки срещу бунтовниците.

Наблюдатели на човешките права заявиха, че разполагат с доказателства, че през април хеликоптери на сирийската армия са хвърляли бомби с хлор върху превзети от бунтовниците селища.

Използването на този газ е нарушения на Конвенцията за забрана на химическите оръжия,  която е подписана от Сирия.

Дамаск предаде своя химически арсенал и през юли започна унищожаването му, което бе предвидено да приключи в рамките на 2 месеца.