Френският президент Франсоа Оланд заяви, че договорът с Русия за доставка на хеликоптероносачите не е прекратен или отменен, но съдбата му зависи от събитията през следващите седмици, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят на френското външно министерство Ромен Надал заяви, че Париж свързва тази сделка със събитията в Източна Украйна.

Надал изрази надеждата на френското правителство условията за изпълнението на сделката да се подобрят.

Той повтори думите на външния министър Лоран Фабиюс от вчера за примирието в Украйна, което трябва да стане факт.

Вчера, Франция заяви, че няма да изпълни доставката на хеликоптероносачи „Мистрал" за Русия.

Като причина за отказа френската страна посочва намесата на Русия в украинския конфликт, която през последните дни доведе до силна ескалация на напрежението.

„Съветът за сигурност (на Франция - б. р.) обсъди ситуацията в Украйна. Тя е тежка. Действията, предприети от Русия нарушават принципите на сигурността в Европа. Президентът стигна до извода, че независимо от перспективата за прекратяване на огъня, което още не е потвърдено и не е факт, създадените обстоятелства не позволяват на Франция да осъществи доставката на първия хеликоптероносач." - се казва в изявление на френския Съвет за сигурност.

Припомняме, през юни френският министър на външните работи Лоран Фабиус заяви, че Париж ще изпълни доставката на два хеликоптероносача от клас „Мистрал", по договор за 1.2 милиарда евро. След последните действия на Кремъл в Източна  Украйна френската страна преразгледа ангажимента, който беше поела.