Демократи за силна България настоява незабавно да бъдат предоговорени условията за доставка на синьо гориво с "Газпром".

Поводът е поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 37%. От ДСБ искат още и преструктуриране на битовото топлоснабдяване.

На пресконференция от ДСБ припомниха, че преди време бившият министър на икономиката и енергетиката и министър-председателят, както и цялото правителство, са променили изгодния за България договор с "Газпром" за доставка на газ, денонсирали са клаузата, която е давала възможност газта в България да бъде с около 20 на сто по ниска от формулата, по която на общо основание се изчислява цената от "Газпром".

"Тя беше заменена с нова формула, изцяло в полза на "Газпром" и изцяло във вреда на България", се посочва в изявлението на ДСБ.

„В момента, точно преди отоплителния сезон, поради претенциите на "Газпром" за драстично повишаване на цената на газта, "Булгаргаз" от своя страна иска едно повишение от над 36% за българските потребители.

Защото "Булгаргаз" няма с какво да плаща на "Газпром" високите цени? Повтаря се драмата, до която България беше доведена от бившия премиер на БСП Жан Виденов...", се казва още в изявлението на ДСБ.

На пресконференцията бе оповестено, че ДСБ ще внесе искане до председателя на парламентарната комисия по енергетика да бъде изслушан министър Петър Димитров за мерките, които правителството ще предприеме по повод на кризата, която се задава в енергетиката у нас.