Обстановката в Иран остава напрегната. Протестите срещу преизбирането на Ахмадинедждад за държавен глава не спират. БиБиСи съобщава за нови сблъсъци между полицията и цивилни.

Този път размириците са били между органите на реда и десетки опечалени, които са се били събрали около гроба на Неда Ага Султан, която също беше убита при демонстрация срещу преизбирането на Ахмадинеджад за държавен глава. БиБиСи коментира, че младата жена се превърна в символ на иранското недоволство

Местна телевизия съобщава, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се стотици хора около гроба на младата жена.

Според религиозните порядки в страната, паметта на починалия се почита 40 дни след неговата смърт със специална церемония.

Лидерът на опозицията Мусауи е поискал специално разрешение от министъра на вътрешните работи за провеждането на голяма церемония, която да събере всички желаещи да отдадат почит на Неда Султан. Такова обаче не му е било дадено и тогава е взето решение опечалените да се съберат около гроба на младата жена.

Според очевидци полицията е пристигнала малко след започването на церемонията, като веднага е пристъпила към ареста на някои от присъстващите. Самият Мусави е бил заобиколен от полицаи, като дори не му е била дадена възможност да рецитира Корана, както повелява традицията при подобни церемонии. След като е бил задържан, той е бил отведен с полицейска кола.

БиБиСи допълва, че някои от събралите се около гроба на Султан са хвърляли камъни към пристигналите полицаи и са скандирали лозунги срещу Ахмадинеджад.

„Неда е жива, Ахмадинеджад е мъртъв", цитира АФП един от тях. Полицията не е останала по далеч, като е отговорила със „Смърт на тези, които се противопоставят на върховната власт", допълва АФП.