Фрегатата „Дръзки" отпътува към Средиземно море, за да участва в операцията на НАТО "Актив Инведър", съобщава БНР.

Така тя за шести път ще се включи в операцията. Днес 133-членният екипаж беше изпратен с военен ритуал от Военноморската база край Бургас. Мисията на бойния кораб ще продължи 40 дни.

Екипажът е добре подготвен за участието си в операцията на НАТО в Средиземно море, заяви командирът-капитан II-ри ранг Георги Савов.

„Екипажът е напълно подготвен да изпълни всички задачи, които седят пред нас. Традиционно фрегатата "Дръзки" участва в такива обучения. Доброто е, че тази година участваме в едно голямо обучение на НАТО, което ще докаже за пореден път нашата подготовка", обясни той.

Заради бежанския натиск операцията на НАТО за борба с тероризма "Актив Инведър" тази година се провежда в усложнена обстановка, каза командирът на Военноморските сили (ВМС) на страната контраадмирал Митко Петев.

„Една от задачите, които има корабът, е , разбира се, да даде своя принос като членка на НАТО, като надежден съюзник към общата евроатлантическа сигурност. Така че той е нашият пратеник, нашият посланик на добра воля, способности и възможности, които ВМС притежават", поясни той.

11 военнослужещи от екипажа ще участват за първи път в мисия с фрегатата "Дръзки".