7-годишно дете успя да хакне Wi-Fi рутер само за 10 минути.Това е част от кампания на VPN доставчик във Великобритания за повишаване на вниманието към проблемите на интернет сигурността.

Компанията предоставила на момиченцето лаптоп, кратък видео наръчник и цел - да хакне една от 270 000 точки с публичен Wi-Fi достъп до интернет в Обединеното кралство, пише Esset, цитиран от Еconomic.bg.

Следвайки инструкциите във видеото, детето е откраднало виртуална информация за точно 10 минути и 54 секунди, осъществявайки атака от типа „Man in the Middle" ("Посредник"). При този вид атаки между интернет връзката и крайния потребител застава трето лице, обикновено киберпрестъпник, който може изключително лесно да открадне информация за потребителя като подслушва мрежата.

Експерти по киберсигурност отбелязват, че резултатите от експеримента са притеснителни, но не и изненадващи. Според тях възрастните трябва да са по-внимателни за сигурността си в интернет и да се придържат към правилата, особено когато се свързват към несигурна мрежа.

Проучване показва, че 59% от хората използват публични мрежи веднъж седмично, без да се замислят за сигурността си. Още по-лошото в случая е, че 31% от тях използват такъв тип мрежи за изпращане на имейли и лични документи, а цели 19% са банкирали в мрежата.

Филмовият образ на хакера, който седи в тъмна стая на края на света, е абсолютна измислица - те са сред нас. До нас в кафето, в библиотеката или в парка. И щом дете може да извърши един хак само за няколко минути, представете си какво може да причини професионален киберпрестъпник," споделят от компанията, провела проучването.