Със символично стегнати за емиграция куфари млади лекари поискаха „рефреш" на системата, за да не се налага те и колегите им да напускат родината си.

На хепънинг в Докторската градина младите специалисти поставиха голяма удивителна и подчертаха, че до 2020 г. в България почти няма да има лекари, които да са под 60-годишни. В момента средната възраст на родните медици е 53 години, а почти всеки трети млад лекар смята да напусне пределите на страната веднага след дипломирането си.

В анкета, изготвена от недоволните медици, се оказва, че почти 80% от всички завършващи вече са с планове за чужбина, а близо една втора от специализантите също стягат куфари за емиграция.

Лекарите се оплакаха, че пред тях дори не стои изборът дали да останат или да заминат, тъй като у нас средното начално заплащане е едва 400 лв., а в повечето западни страни ги чакат заплати по-високи от 10 до 20 пъти.

80-90% от системата не е реформирана още от социалистическо време, оплакаха се лекарите, като настояха за спешни и сериозни промени.
Повечето от тях държат преди всичко на достойното заплащане за труда им като предупредиха, че повечето от студентите по медицина още по време на обучението си активно изучават чужди езици, за да могат веднага след дипломиране да напуснат.

Оказа се, че Германия, Великобритания и скандинавските страни са най-предпочитаните пазари на труда, където българските млади специалисти се вливат.