За последното денонощие в територията на страната са навлезли 124 лица, от които 94 - сирийски граждани, сочи справка на Вътрешното министерство.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3350 лица и той вече е надхвърлен със 129 места.

От Агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

РДГП - Елхово продължава да има проблем с настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Припомняме, че БЧК активира кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев за имигрантите.

Лекари продължават да извършват прегледи, а Здравното министерство започна имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.
Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.