Под звуците на „Върви, народе възродени" президентът Росен Плевнелиев, рамо до рамо с министъра на образованието Анелия Клисарова и кмета на столицата Йорданка Фандъкова, поведе традиционното празнично шествие по случай 24-и май.

Държавният глава тръгна от сградата на президентството на „Дондуков" 2 и се отправи към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.
С цветя и националния трибагреник в ръце той поздрави събралите се граждани.
Пред сградата на НС държавният глава бе посрещнат от председателя на парламента Михаил Миков, депутати, общински съветници и учени от БАН.

Миков и Плевнелиев продължиха заедно да водят шествието по случай деня на писмеността. Академици от СУ пък традиционно посрещнаха политиците и техните сподвижници пред вратите на Алма Матер и всички потеглиха към паметника на Светите Братя.

Десетки столичани с малки деца дойдоха да почетат 24-и май, което допълнително подчерта празничния дух на събитието.

Образователният министър Анелия Клисарова не пропусна да коментира вчерашния скандал по отношение на изтеклите отговори на матурите. Тя призна, че е потресена от случилото се, но увери, че престъпната схема няма да се отрази на тези абитуриенти, които съвестно са учили за зрелостния изпит.
„Не се съмнявам в експертите, работещи в МОН, а самата матура не е само тест, така че намирането на верните отговори в никакъв случай не е достатъчно", коментира още тя.

Образованието ни е най-големият капитал, обяви кметът Йорданка Фандъкова и отбеляза, че само с него можем да вървим напред.

В 24-и май тя съзря най-големия празник на знанието и духовността, и се върна се назад в историята, за да напомни, че именно буквите са този дар, който народът ни е успял да запази през вековете.

Червените депутати Ваня Добрева и Янаки Стоилов, а също и кандидатът за евродепутат Илияна Йотова припяваха „Върви, народе възродени" по време на церемонията.

„Голи са народите без книга", напомни думите на Св. Константин-Кирил Философ писателят Теодора Димова в тържествено слово пред Народната библиотека. С вдигнати букви и балони в ръце малки деца застанаха пред паметника, за да почетат Светите братя.

Цветя и венци в знак на почит към славянските първоучители бяха поднесени от името на премиера Пламен Орешарски, министри от кабинета, както и от името на патриарх Неофит, който днес ще оглави тържествата по случай 24-май в Санкт Петербург.

Изпълнение на стихотворението „Аз съм българче" от двама първокласници предизвика умилението на политиците, а след приключването на рецитала им в небето над библиотеката полетяха десетки цветни балони с изписани върху тях букви.