Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Брюксел. В същото време представител на ЕС заяви, че до „дни" може да бъде сключено споразумение между Атина и кредиторите, съобщава „Франс прес".

Международният спасителен пакет изтича в края на месеца и Атина отчаяно се нуждае от пари, за да избегне банкрут и евентуално напускане на еврозоната. При успешно приключване на преговорите Гърция ще получи 7,2 милиарда евро помощ.

Срещата между Ципрас и Меркел, на която се очаква да участва и френският президент Франсоа Оланд, ще се проведе в кулоарите на форума ЕС-Латинска Америка.

Обаче по-късно френски източник заяви, че не е запланува среща между тримата лидери.

Вчера Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия с ресор еврото и социален диалог, заяви, че е възможно постигане на споразумение в рамките на няколко дни. Но той призова гърците да покажат „по-малко тактическо маневриране и по-съдържателна работа" за подпечатване на споразумението.

Европейски източници обявиха, че Гърция все още отказва бюджетните цели, които се разглеждат от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) като свещени.

Малко вероятно е шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да присъства на днешните разговори. Миналата седмица Юнкер проведе няколкочасови преговори с гръцкия премиер в Брюксел. Тогава Алексис Ципрас отхвърли „абсурдно предложение" на председателя на Европейската комисия.

Източник от ЕС изтъкна, че Юнкер е заявил пред европейски комисари във вторник, че нова среща с Ципрас би била „загуба на време" и е „по-добре да се срещне с латиноамериканците".

Всяко постигнато споразумение ще трябва да бъде одобрено от финансовите министри на еврозоната.

Миналата седмица Гърция отложи плащане от 300 милиона евро на МВФ. Така до края на юни балканската държава ще трябва да плати вноска от 1,6 милиарда евро. Опцията да се обединят вноските за края на месеца за последно беше използвана от Замбия през 80-те години на XX век.