Украйна е предложила на Австрия свои газопроводи вместо „Южен поток", пише руското електронно издание Лента.Ру.

Премиерът на Украйна Николай Азаров се е обърнал към австрийския федерален канцлер Вернер Файман с предложение за инвестиции в модернизацията на украинската газопреносна мрежа вместо вложения в проекта „Южен поток".

Според него модернизацията ще струва 20 пъти по-малко от стойността на „Южен поток".

В Украйна считат, че „Южен поток" ще намали транзита на руски газ през Украйна два пъти. Киев иска Москва да се откаже от реализацията на проекта и да продължи транспортирането през украинска територия.

Сега през Украйна се транспортира 80 % от руския газ за Европа.

През февруари президентът Виктор Янукович беше заявил, че за модернизацията на газопреносната мрежа е нужно да се сформира международен консорциум с участието на Русия и ЕС.

В същото време министърът на икономиката Трайков заяви по време на седмото годишно издание на Виенския икономически форум, че България подкрепя проекта "Южен поток".

В крайна сметка руският проект осигурява диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ, отбеляза министърът.

Трайков подчерта, че България е крайно заинтересована и от газопровода Набуко, тъй като сега страната зависи на 100 процента само от един доставчик на природен газ.