Съдът в уйгурския автономен район Синдзян осъди на смърт 6 души за безредиците през юли, при които загинаха най-малко 200 души.

Друг човек е бил осъден на доживотен затвор. Подсъдимите са признали за убийство, подпалвачество, грабежи и други престъпления.

Не е известно от кой етнос са , но според АФП става дума за уйгурски имена.

Напрежението в Синцзян-Уйгурския автономен район на Китай се поднови в началото на септември след като два месеца град Урумчи и околностите му бяха арена на кървави етнически сблъсъци.

При безредиците в провинцията загинаха близо 200 души, а 1700 бяха ранени.

По данни на правителството по-голямата част от загиналите са китайци, но Световният конгрес на уйгурите обвини властта в геноцид над мюсюлманското малцинство.

Близо 10 000 души са изчезнали само в рамките на една нощ по време на етническите сблъсъци в Китай, заяви китайската дисидентка от уйгурския етнос Ребия Кадир.

Китай апелира за разбиране от страна на ислямския свят след като Ал-Кайда заплаши с отмъщение за смъртта на 46 уйгури по време на размириците в Урумчи.

И турският министър председател Реджеп Таип Ердоган определи етническото напрежение в Китай като геноцид и защити уйгурите, които са мюсюлманско малцинство.

Миналата седмица високопоставен лидер на Ал Кайда призова малцинството на уйгурите да се подготвят за свещена война срещу китайското правителство.