Традиционно българско хоро се изви в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
Участие в него взеха над 90 ученици от Родопите и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония, старозагорски музиканти, лауреати на наградите на фондация "Стоян Камбарев" и други. Хорото беше по инициатива на фондация "Българска памет" със съдействието на българските евродепутати от групата на ЕНП и под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

България е била най-силна тогава, когато е имала образовани владетели, просветен
народ, силно развиваща се духовност, книжовност и култура,
заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците и гостите на тържеството "България: държава на духа и писмеността".

Празненството е символично с това, че се случва в сърцето на Европа и в навечерието на българския национален празник - 3 март, изтъкна вицепрезидентът в словото си. Тя подчерта, че създаването на българската азбука е държавностроителен жест, който е дал писмо, духовност и култура на около 300 милиона души.

В обръщението си Маргарита Попова заяви, че не може да приеме "жестове като този, който се случи неотдавна в Холандия" със създаването на интернет страница, насочена срещу граждани на Европейския съюз от Източна Европа. Тя нарече създаването на подобен сайт "оскърбление за българските граждани".

"Това в България не би могло да се случи, защото силно уважаваме холандския народ, който много е помагал и продължава да помага в много сфери, включително в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"Нека да се уважаваме и да спестяваме неща, които ни огорчават заедно в европейския дом и каквито българският народ - горд и трудолюбив - не заслужава", призова вицепрезидентът. Пред българските медии в Брюксел тя допълни, че президентството вече играе голяма роля за подобряването на образа на българските граждани в Европа и европейските институции.

Според вицепрезидента в европейското семейство има неща, които не бива да бъдат правени и премълчавани, защото България и чрез българските медии има възможност да говори и да бъде чута.

На свой ред еврокомисар Кристалина Георгиева сподели вълнението, което изпитва всеки път, когато посещава Европейския парламент и вижда името му, изписано на български език. Тя изказа вярата си в европейския проект и изрази увереност, че скоро ще дойде време, когато към този проект ще се присъединят и други страни, използващи кирилицата.

Председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който беше и модератор на тържеството, изтъкна, че основна цел на тази родолюбива инициатива е младите ни сънародници да бъдат приобщени към духовната идентичност на Европа, ценяща културната самобитност и разнообразието от национални принадлежности.

Навръх Баба Марта младежите, гости на българските евродепутати, окичиха с мартеници европейските комисари.