Над 1600 предприятия в България се включиха в протеста срещу увеличението на цената на тока за индустрията, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това са междинни данни преди окончателното обобщение и сравнение с Българската стопанска камара.

Без решение на КЕВР за отлагане на новите цени на тока
Още...

Протестирали са работодатели и служители в 76 населени места. Най-мощна е била вълната от недоволство в Стара Загора и в Казанлък, които са сочени за енергийното сърце на родината. В двата града е имало шествия от по над 10 000 души. В Смолян в протеста пред областната управа са се включили най-малко 3 хил. души.

237 хиляди мениджъри и работници на територията на цяла България са обхванати от протеста. Те са спрели тока в своята компания, излезли са пред портала на предприятието или са отишли на друго място през работно време, за да изразят недоволството си.

Протестиращият бизнес готов на още по-радикални действия
Още...

Спирането на тока беше разтегнато от 10:30 до 12:30 часа. За този период натоварването на електропреносната мрежа е намалено със 150 мегават часа.

"От Енергийния системен оператор (ЕСО) се опитват да обяснят, че не са усетили изменение в натоварването на мрежата. Те недооценяват нашата добронамереност", заяви Теодор Дечев, директор „Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал. "Целта ни не е да сриваме енергийната система на страната , а да протестираме срещу кражбите в енергетиката", заяви той.

Разтоварването на мрежата е осъществено стъпалообразно, увериха от АИКБ.

Според индустриалците, този случай е безпрецедентен като форма на протест като нагледната демонстрация на ясна позиция на бизнеса с изключване на електрозахранването.