Испанската Народна партия, която през последните седем години бе в опозиция, печели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, сочат прогнозни резултати, цитирани от световните агенции.

Народната партия ще получи между 181 и 185 от общо 350 депутатски мандата в Конгреса на депутатите.

Социалистическата партия, която бе на власт от 2004 г., ще има между 115 и 199 мандата.

Загубата на управляващите е катастрофална, отбелязват медиите.

Националистическата партия Конвергенция и съюз на Каталония печели между 13 и 15 места в долната камара на парламента - Конгреса на депутатите.

Обединената левица ще има между 9 и 11 места. Баската коалиция Амаиур - приемник на движението Батасуна, влиза в новия парламент с 6 или 7 депутати.

Победата на десницата бе очаквана в Испания, затънала в тежка криза и безработица, след като социалистическото правителство стана твърде непопулярно със суровите мерки за икономически ограничения.

Но Народната партия на Мариано Рахой обещава нови болезнени мерки за намаляване на дефицита в държавния бюджет и за спечелване на доверието на финансовите пазари.

Десницата бе издигната на власт от испанците, загубили всякакви илюзии. Те решиха да накажат социалистическото правителство, но наред с това се готвят за нови лишения, отбелязва АФП.