Министерството на външните работи на България настова за спешна намеса на македонските власти за изясняване на случая около осъдената българска гражданка Спаска Митрова.

Тази позиция изрази директорът на дирекция „Европа - І" в Министерството на външните работи Снежана Найденова, която покани на разговор временно-управляващата посолството на Македония в София  Дивна Тричковска.  

 

България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Македония

По време на срещата Найденова подчерта, че решението на македонския съд в Гевгели е предизвикало загриженост сред българската общественост, съобщават от МВнР.

Българските власти настояват за предприемане на необходимите действия, които да доведат до освобождаването на Митрова.

Според изразената от Митрова позиция начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури дават основание да се смята, че мотивите на съда не са само от юридически характер.

Налице са твърдения на семейството на потърпевшата, че те имат връзка с публично изразеното българско самосъзнание на Спаска Митрова, посочват още от МВнР. Припомняме, по-рано днес стана ясно, че родителите на осъдената са притеснени, защото смятат, животът и здравето й в затвора са застрашени.

Констатирали сме и други факти, които пораждат съмнения, че български и македонски граждани с българско самосъзнание, се подлагат на административен, полицейски и друг натиск само заради определянето  си като българи, допълват от Външно министерство.

България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Македония, посочват още от МВнР.

Припомняме, преди дни на специална пресконференция по случая от ВМРО настояха България да наложи вето на визите за македонци и вето върху членството на странатав НАТО и ЕС докато „югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика".

Настояваме въпросът да бъде спешно изяснен, категорични са от външно министерство.

Дивна Тричковска заяви от своя страна, че не е запозната със случая. Тя обаче е на мнение, че решението на съда едва ли има връзка с българското гражданство на Спаска Митрова. Тричковка пое ангажимент незабавно да уведоми македонското МВнР и да ни информира за предприетите действия.