ПОСЛЕДНО: Въпросът с доверието в правителството на Гърция още не е решен и заседанието на Еврогрупата ще бъде трудно. Това заяви председателят й Дейселблум точно преди началото на срещата.

Той предупреди, че се чуват редица критики както по конкретни неща от предложението на Гърция, така и по главния проблем - с доверието, че те наистина ще направят това, което обещават. По думите му, предстои Гърция да демонстрира значителна последователност към своите обещания.

Преди това гръцки източници обявиха, че оценката на кредиторите е, че в близките три години  - в рамките на новата програма за подкрепа на Европейския стабилизационен механизъм, Гърция може да получи между 78 и 84 млрд. евро кредити.

Еврогрупата е получила оценката за ситуацията в Гърция, изготвена от международни институции.

Това заяви по-рано днес говорителят на страните от Еврозоната Михел Рейнс часове преди днешното заседание на финансовите министри от Еврозоната, които трябва да разгледат направеното вчера от гръцкия премиер Ципрас ново предложение към кредиторите.

Оценка на ситуацията в Гърция - за получаване на помощ по линията на Европейския стабилизационен механизъм, както и предварителен обзор на предложенията за реформи. Това са темите, по които своето становище са дали Европейската централна банска и Международният валутен фонд, уточнява Рейнс.

Източник на AFP е коментирал, че кредиторите - ЕК, ЕЦБ и МВФ, са оценили позитивно програмата за реформи на Ципрас, която е ключова за постигане на ново споразумение за поредно отпускане на финансова помощ за страната.

Източникът твърди също така, че Европейският стабилизационен механизъм разглежда възможността за отделяна на 58 млрд. евро за Гърция, като МВФ от своя страна може да отпусне още 16 млрд. евро в рамките на новия пакет помощи за Атина.

Припомняме, късно тази нощ гръцкият парламент даде зелена светлина на премиера Ципрас да преговаря на базата на вчерашните гръцки предложения към кредиторите.

Утре предстои в Брюксел да се съберат първо лидерите на страните от Еврозоната, а след това - вечерта и на 28-те страни членки на ЕС, които трябва да се произнесат окончателно за съдбата на гръцките предложения за реформи и исканите над 50 млрд. евро в рамките на три години.