Прокурори от спецекипите за разследване повдигнаха обвинения срещу Златомир Иванов Иванов - Златко Баретата, затова че ръководил организирана престъпна група, създадена с цел наркоразпространение.

Обвиненията срещу Баретата са по чл. 354а, ал.1 и ал.2 НК, който предвижда до 20 години затвор.

Припомняме, Златко Баретата се намира в ареста от началото на февруари месец. Още при арестуването му имаше редица въпроси за това дали се е предал сам или се е опитал да се укрие.
Иванов, заедно с Мартин Димитров са обвинени и за убийството на пернишкия наркобос Румен Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на мнозина - чрез употреба на огнестрелно оръжие на обществено място, където са се намирали множество хора.
Обвинителите сочат Баретата за подбудител, а Димитров - помагач.

Обвинения са повдигнати и на издирените участници от групата:
Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.

От прокуратурата уточняват, че дейността на някои от членовете на организираната престъпна група не е била пряко свързана с разпространението на дрога, а с освобождаване на пазари, събиране и отчитане на приходите от престъпната дейност и др.

Коста Василев Трифонов и Борислав Руменов Секулов са привлечени към наказателна отговорност и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески са обвинени и за разпространение на високорискови наркотични вещества.

Събирането на доказателства по досъдебното производство е приключено, като материалите за неустановените и неиздирените лица, съпричастни към описаните престъпления, ще бъдат отделени в друго наказателно производство, за да не се забавя настоящото.