Асансьорът в столичния кв. „Гео Милев" е бил в изправност, съобщават от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). От агенцията са категорични, че човешка грешка и неразумно поведение са довели до фаталния инцидент.

Припомняме, 53-годишен мъж загина при инцидент с асансьор в жилищна сграда снощи около 22.30 часа. Асансьорът, в който пътували двама мъже и една жена, заседнал между третия и четвъртия етаж. По своя инициатива, единият от тримата решил да предприеме действия, за да извади хората, но в момента, в който отворил вратата и направил опит да скочи на площадката, паднал в шахтата.

Едва след действието по самоспасяване и падането в шахтата, другият мъж се обадил на телефона, указан върху условията за безопасност в самия асансьор. Представители на поддържащата фирма се отзовали на повикването няколко минути по-късно и извадили невредими двамата, останали в кабината, разказват хронологията на случая от държавната агенция.

Кооперацията е нова, асансьорът - също. Той е преминал всички технически прегледи. По предварителна информация причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора. От агенцията са категорични, че причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.

Поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час, показва предварителната проверка. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-ата минута, а вторият - на 20-ата минута.

От страна на пострадалите и живущите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.

При първоначалната проверка от служители на ДАМТН на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора, е установено, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.

ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишни инциденти с асансьор, тъй като в момента става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение.

Председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков апелира към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.