Близо два часа продължи срещата на президента с четирите работодателски и двете синдикални организации в държавата преди консултациите с парламентарно представените партии и тези, които имат излъчени представители в Европарламента.

На срещата не са  водени разговори за служебния кабинет. Обсъдени са проблемите в НЗОК, в КТБ, намекнато е и за проблемите в енергетиката.Обсъдено е и „тежкото политическо противопоставяне,  което пречи да се намерят пресечни точки и да се стигне до реализация на добри решения".

Попитан дали президента ще убеди партиите в понеделник да отидат на работа и да се проведе заседание на парламента, Константин Тренчев изрази надежда, че това ще се случи, тъй като има големи проблеми, които не могат да бъдат решени нито от президента, нито от организациите.

Служебният кабинет ще бъде отворен за дискусии, уверил е президентът.

Работодателските организации са предложили на президента подкрепа за създаване на Консултативен комитет, който да предложи решение на КТБ и да внесе повече доверие и експертност в решаването на проблема.

Според представителите на организациите има решение банката да отвори по-рано. Работещото решение било акционерите да участват за увеличаване на капитала й.
Ако няма възможност и желание да се запълни недостигът, да се включат и големите вложители с част от вложенията си над 100 000 евро, предлагат те.

Пламен Димитров от КНСБ обяви, че над 100 000 души са потърпевши като вложители в банката, засегнати от това, че техните предприятия имат задължения към банката или имат блокирани средства. През август и септември ще има проблем със заплатите им, прогнозира той.

На срещата е станало ясно още, че гражданското общество ще има свой представител на „най-високо място" в служебния кабинет. Двама вицепремиери ще отговарят за социалната политика и икономическата политика. Димитров обаче не издаде кои са те, а само обяви, че имената им са добре познати на обществото.

„Най-важното е, че получихме уверение, че те ще бъдат равно отдалечени от политическите партии и няма да има зависимости на никой от тях", коментира Димитров.

Работодателските организации са поискали в една от задачите на служебния кабинет да се заложи  ревизиране и подготвяне на законопроект на Закона за референдумите, който да предостави на следващото НС, за да може този  „най-висш акт на гражданите да стане истински възможен и упражняван по правилата".