Министърът на културата Вежди Рашидов, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха разкопките на „Древна Сердика" и изграждането на метростанцията до ЦУМ.

Посланик Уорлик доведе и майка си и дъщеря си, които също проявили интерес от българското културно-историческо наследство.

Министър Вежди Рашидов заяви, че заедно с представителите от министерство на регионалното развитие и благоустройство обмислят как най-бързо да консервират разкопките, да ги съхранят, да освободят движението около ЦУМ и централното кръстовище да се превърне в едно приятно място.

Рашидов изрази радостта си от проявения интерес от страна на американския посланик у нас и подчерта, че той е първият посланик, който е изявил желание да види разкопките. От министерството на културата съобщиха, че вече има американски донори и частни фондации, които проявяват интерес към културното наследство и приветстваха идването им в България.

В отговор на това Вежди Рашидов заяви: „Министърът вярва единствено на готови пари, защото на министъра 60 години само му обещават, но много малко хора са изпълнявали обещанията си" и допълни, че на вълка му е дебел вратът, защото сам трябва да си върши работата.

В рамките на ОП „Регионално развитие" има предвидени средства в размер на 30 млн. лв., с които ще се финансират изграждането на музей и експонирането на всички открити находки над станцията на метрото до ЦУМ. Министерството на културата е конкретен бенефициент и за тези средства.

Проектът е изключително важен за София и за развитието на културния туризъм като цяло в страната ни.

Рашидов се похвали на посланика на САЩ, че от 10 дни благодарение на съвместната работа с министерството на регионалното развитие и благоустройството, вече се изследва един остров богат на археологически обекти.

Предстои да се направи проучване, да се изготви цялостен проект, посочи министър Рашидов и допълни, че амбициите са да се изгради на Южното ни Черноморие истински национален парк на археологията.

Според министъра на културата това би било полезно и на туризма у нас. Министър Вежди Рашидов заяви, че страната ни има реален шанс да кандидатства по програми на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство.

Той изрази надежда - „откакто ЮНЕСКО е и малко българско", тези шансове да се по-големи и „Древна Сердика" да влезе в списъка със защитени обекти на ЮНЕСКО.