emaxpress
Лидерът на БСП Сергей Станишев отрече слуховете, че се подготвя подписка за неговото отстраняване и призова да не се ръководим от слухове, а кой каквото има да каже срещу него, да го направи по време на националния съвет на партията.

В сутрешния блок на БиТиВи Станишев призна, че е чул за заговор в партията срещу него. Той изтъкна, че е привърженик на откритата политика и не се занимава с интриги.

„Има различни хора в партията. Аз уважавам моите опоненти, които са открити. Но ние сме станали 7 милиона клюкари и страната ни се управлява от слухове", заяви Станишев.

Според него сега БСП се нуждае от консолидация на основата на политика, като промените в партията вече са започнали и на местно, и на национално ниво.

Проблеми в БСП има, но това са неща от нормалния живот. Ние не сме ГЕРБ. При нас не е на „легни-стани", допълни експремиерът.

БСП иска ревизия на топ приватизационните сделки.
                                       Още...

„Хората искат от нас промяна в политиката - явно трябва да сме по-лява партия. Ние винаги сме били на тяхна страна, но все пак не трябва да забравяме, че управлявахме в коалиция и трябваше да се съобразяваме с нашите партньори", заяви Станишев.

Той подчерта, че никога и по никакъв начин не е приемал пропагандата, която върви срещу БСП от страна на ГЕРБ и допълни, че не обръща внимание на кръчмарски заговори, каквито има.

„Няма да допусна никой да ми извива ръце и да ми поставя условия", заяви Станишев.

Според него за ГЕРБ демокрацията, свободата, правата на гражданите, различното мнение не са ценност, тъй като те не са участвали през последните 20 г. във всички тези борби за повече граждански права и затова днес с такава лекота ги подтискат и потъпкват.

Целта се подменя от средствата, като в някои случаи не се спазват законови норми и така се върви към полицейска държава, изтъкна още той.

По думите му борбата с престъпността е от изключително значение и всеки удар срещу нея е много важен, но в момента на първо място стои въпросът за икономическото състояние на страната.

По този повод лидерът на БСП коментира и антикризисните мерки на правителството.

Резултатът е много по-тежка икономическа и финансова криза, която прерасна в социална. Безработицата непрекъснато се повишава и пълзи като раково образование по всички области на страна, подчерта Станишев.

Според него повишаването на ДДС ще доведе до повишаване на цените и оборотите, а една част от икономиката ще бъде тласната към сивия сектор.

Запитан как ще отговори на обвиненията на ГЕРБ, че тези мерки са спасителни именно заради управлението на тройната коалиция, Станишев заяви: Пълни смешки.

Той подчерта, че държавният дълг на страната ни е 10 пъти по-малък от този на Гърция; бюджетният ни дефицит, според лошите прогнози на Евростат, е 3.7%, а този на Гърция е 13% и на Германия - 6.5%.

Станишев коментира и случая с бившия зам.-министър Емил Райнов ; „Аз първо не съм следовател. Понякога прокурорите в страната се изживяват като слуги на изпълнителната власт. Има такива хора".

По думите му проверка на ДАНС срещу Райнов е имало още през 2008 г., когато е имало конфликт с „Търговска лига", която по онова време е била направила 3 болници и искала да сключи договори със здравната каса, но не са били акредитирани.

На въпрос има ли министри, за които съжалява, че им се е доверили Сергей Станишев подчерта, че всяко коалиционно управление има своите особености и с усмивка заяви, че завижда на Бойко Борисов като министър-председател, защото той има пълна подкрепа в парламента, практическа еднопартийна, с още две-три съдружни партии, които подкрепят политиката на ГЕРБ във всяко едно нещо.

И той има пълната свобода да определя, но и пълната отговорност за действията на своите министри, защото той няма нужда да се съобразява нито с вътрешни механизми в своята партия, демократични, нито със свои коалиционни партньори, каза лидерът на БСП.

По думите му това е най-големият проблем на Борисов, защото министри като Дянков, като много други, просто провалят управлението и водят страната ни към една много тежка не само икономическа и финансова криза, но и социална криза с погрешни политики и некомпетентност.

По отношение на промените в НПК Станишев заяви, че сега всеки един човек може да бъде осъден на базата на СРС и показанията на  анонимен свидетел, което означава, че „всеки един човек може да бъде сготвен, ако стане неудобен".

Според експремиера целта на новото управление е всичко да бъде подчинено на неговата власт. Затова са направени съответните промени в МВР и ДАНС, както и в закона за електронните съобщения и медиите.

„В момента СРС-тата се контролират от 4-ма депутати от парламента, което на практика означава, че няма никакъв контрол", коментира Сергей Станишев.

Запитан дали преназначаването на Алексей Петров в ДАНС не е навредило на работата на агенцията, Станишев заяви, че няколко пъти е бил уверяван, че Петров сериозно помага за при работата срещу организираната престъпност.

По повод обвиненията на Мария Мургина, че нейното отстраняване и разследването срещу нея са „поръчани от хора от БСП" Станишев заяви, че това не отговаря на истината и Мургина винаги е имала пълната му подкрепа при осъществяване на данъчната реформа в страната, но когато при него е постъпила информация от ДАНС той е бил задължен да предприеме съответните действия.