На съвместно заседание Националното ръководство и Парламентарната група на Демократи за силна България обсъдиха Вашия призив от 23 октомври 2006 г.
Не можем  да го последваме, защото на втория президентски тур българските граждани няма да бъдат изправени пред избора между "демократичен президент" и ксенофоб, а между претенденти, чието поведение е изпъстрено с прояви на етническа нетолерантност.

Това се казва в писмо, подписано от Иван Костов, до шефа на парламентарната група на Европейската народна партия Ханс Герд Пьотеринг.
Припомняме, евродепутатът призова на втори тур десните да подкрепят Първанов.

„Демократичният" Първанов е бил секретен сътрудник на комунистическата Държавна сигурност, сред чиито основни задачи бе насилственото преименуване на българските турци и тяхното "прочистване" от територията на България.
Той препотвърди подкрепата си към тази политика като удостои с висши държавни отличия дейци на бившия репресивен апарат, сред които и главния прокурор по време на етническото прочистване Васил Мръчков, се казва още в писмото на Костов.

На минали парламентарни избори Първанов бе кандидат на ултранационалистическата и ксенофобска Отечествена партия на труда, чийто наследници са днешната партия "Атака"и кандидатът й за президент Волен Сидеров.
Напълно споделяме категоричната Ви отрицателна оценка за тях и можем да я допълним със свои силни аргументи.

В писмото на ДСБ се разказва, как през 1999 г. в разгара на кампанията на международната общност срещу режима на Слободан Милошевич, Първанов е изпратил открито писмо на солидарност и подкрепа до сръбския диктатор.

Докладът на Специалната комисия на ООН относно машинациите с програмата "Петрол срещу храни" уличи ръководената от Първанов БСП в незаконно финансиране от Саддам Хюсеин, извършил наред с други тежки престъпления и геноцид върху иракския народ, отбелязват още от ДСБ.

Към нашите аргументи, се казва в писмото, следва до допълним сигурното преизбиране на досегашия президент, което не изправя българския избирател пред трудна дилема.
Затова Вашето призоваване за гласуване на втория тур за "демократичния" Първанов възприемаме като покана да направим неприемлив компромис с убежденията си, подчертават от партията на Костов.

Писмото завършва с уточнението, че Мария Капон, независим депутат и евронаблюдател, не е била упълномощавана от ДСБ, да изразява оценката им за резултатите от първия тур на изборите, нито да изразява позиция на партията относно поведението на избирателите на Неделчо Беронов по време на втория тур на президентските избори.