Прекратено е преброяването на населението в Македония. По време на провело се късно снощи заседание на Държавната комисия по преброяването е констатирано, че не съществуват условия за по нататъшна реализация на процеса, съобщава kirilica.com.mk.

Причина за решението било нееднаквото прилагане на методологията, утвърдена от страна на Държавния статистически институт, която е съгласувана с ЕВРОСТАТ. Според комисията процесът не може да приключи с реални данни за броя на населението и семействата в Македония, заради което комисията не може да изпълнява своите задължения. Това е причината всички членове на комисията да подадат оставка.

Процесът на преброяване се усложни поради различното тълкуване на член от закона, свързан с гражданите, които живеят повече от една година извън страната. според закона тези граждани не трябва да бъдат преброявани.

Според членовете в комисията за преброяване от албанската общност, както и от по-малките етнически общности, всички, които поне веднъж са пребивавали в Македония, независимо дали живеят повече от една година извън страната, трябва да бъдат обхванати от процеса. В крайна сметка не се стигна до консенсус и преброяването беше прекратено.