Германският парламент (Бундестагът) гласува с голямо мнозинство в подкрепа на 4-месечното удължаване на спасителната програма за Гърция, съобщиха световните информационни агенции.

587 германски депутати участваха в гласуването, като 542 бяха „за", 32 - "против", а 13 се въздържаха.

По време на дебатите преди гласуването германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред депутатите, че той не моли за „промяна" на спасителната програма за Гърция, а за нейното удължаване, „за да бъде доведена до успешен край".

Шойбле уточни, че "не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за
някакви промени в тази програма. По-скоро става дума да се осигури допълнително време за успешно приключване на програмата".

Германия настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия.

Шойбле добави, че въпреки наличието на гъвкавост в програмата, Гърция не може да прави промени без съгласието на своите европейски партньори.

По думите на германския финансов министър, че много европейски страни имат по-ниски заплати и жизнен стандарт от гърците, а в същото време ги подпомагат.

"Гърците трябва да мислят за това, когато призовават за солидарност", подчерта Шойбле.

Навлизайки в дебрите на философията, Шойбле призова колегите си да помнят, че "Германия е страната на Имануел Кант", очевидно имайки предвид, че Кант е най-големият мислител от епохата на Просвещението, което се характеризира с първенството на човешкия разум и изоставянето на средновековния теоцентричен свят.

Лидерът на Левите Грегор Гизи, които са противници на гръцката спасителна програма, заяви, че "самоубийствената политика" на бюджетни ограничения трябва да бъде променена.

Припомняме, преди три дни Еврогрупата одобри удължаването на международната кредитна програма за Гърция с четири месеца. Споразумението трябва да бъде прокарано през националните парламенти на страните членки на еврозоната.

Вотът в Германия беше ключов.