Обстановката на територията на страната продължава да бъде усложнена, като лошото време блокира цели райони предимно в Източна България.

Остава бедствено положението на територията на областите Хасково, Кърджали, Шумен и община Костинброд, област София. По-късно беше обявно бедствено положение на територията на гр.Поморие и гр.Ахелой, Община Поморие.

Tази сутрин стана ясно, че бедственото положение в Шуменска област ще бъде удължено с още 24 часа. Решението бе взето на заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Изключително тежка е обстановката в Силистренско.

Над 50 души са били спасени през нощта от преспите в различни точки на Силистренско. Всички пътища са непроходими. 30 села са без ток. Продължава да вали и да навява.

Цяла нощ продължиха опитите на спасителните екипи да стигнат до две родилки в селата Средище и Богданци.

Пациентите на хемодиализа от Главиница и Тутракан все още не са транспортирани до областната болница защото и верижната машина на Гражданска защита не успява да се придвижи през огромните преспи.

Спряно е движението на всички ППС по републиканската пътна мрежа в областите Русе, Разград, Силистра и Шумен с изключение на АМ Хемус - Шумен - Варна и Шумен - Карнобат - Ришки проход поради снегонавявания.

В област Шумен се пътува само по АМ Хемус от Шумен към Варна и Шумен - Карнобат - Ришки проход.

ГКПП са отворени за движение, но има забрана за товарни автомобили над 10 тона. По границата с Румъния са отворени само ГКПП-Видин и ГКПП-Дуранкулак, затворен е ГКПП-Капитан Андреево - информация към 7 часа.

"Оранжев" код е в сила за областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали.

Над цялата страна вали сняг. Духа умерен до силен, на места ураганен вятър.
Температурите са в интервал от -20°C до 0°С.
Пътните настилки са заснежени и заледени в отделни участъци, същите се обработват и опесъчават.

Оранжев код е обявен за днес в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали.

В Източна България през деня се очакват бурен североизточен вятър, виелици и снегонавявания. В останалата част от страната вятърът ще бъде умерен и силен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН.

Най-интензивни ще бъдат снеговалежите в югоизточната част на страната. В Горнотракийската низина и Родопите също ще продължи да вали сняг през целия ден. От северозапад валежите ще отслабват и спират

Максималните температури ще варират от минус 8-11° в Северна България до минус 1-0° в крайните югоизточни райони.

В планините ще духа силен и бурен източен вятър, който ще създава условия за измръзване. Ще бъде облачно с предимно слаби валежи от сняг. Максималната  температура на 1200 метра ще бъде около минус 9°, на 2000 метра около минус 13°.

Междувременно от Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст предупредиха, че вследствие на обилните валежи, ниските температури и силния вятър, в планините е изключително опасно за туристически и ски преходи.
Снежната покривка навсякъде е нестабилна и навята на преспи. Лавинната опасност е значителна, а на места по стръмните склонове и улеи - много голяма.

Затворени са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки, Троянски и Айтоски.

През Шипка и Прохода на републиката превозните средства се движат само с вериги, а през Петрохан е забранено движението с ремаркета и полуремаркета.
По пътя през Дюлинския проход е забранено движението на товарни коли, а леките се движат с вериги. През Пампорово, Рожен, Превала, Печинско лекотоварните автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Магистралите „Тракия", „Хемус" и „Марица" са заснежени, пътната настилка е обработена. На автомагистрала "Люлин" пътната настилка е мокра.

В района на Свиленград от високото ниво на р. Марица са наводнени частично прилежащите райони на града. Нивото на реката в наводнените райони се запазва.

Продължава да е затворен за движение новопостроения път от ГКПП „Капитан П. Войвода" към автомагистрала „Марица" поради заливане на участък от пътя с около 50 см вода.

Остават откъснати от останалите населени места селата Любеново и Родопи в община Хасково.
В залетия участък на главен път Е-80 между селата К.Андреево и ГКПП „Капитан Андреево" нивото на водата е с около 100-150 см над асфалта в протежение на около 1 500 м. Залят е участък около трета бариера в района на ГКПП. Продължава да е затворен ГКПП „Капитан Андреево" за всички МПС.

Пристанищата Бургас и Варна са затворени за движение на плавателни средства.

Летище Пловдив е затворено за полети. Всички останали летища работят нормално.

На територията на област Стара Загора има затруднение в пътните участъци в с. Ветрен, общ. Мъглиж и село Николаево, общ. Гурково. По пътя има бедстващи автомобили поради силно снегонавяване. Сили на ОУПБЗН-Стара Загора извършват спасителни дейности на заседналите в преспите МПС. Хората се евакуират в селата Дъбово и Ветрен.

Влошава се обстановката на територията на област Русе. Седем населени места са без електрозахранване. Сили на ОУПБЗН-Русе извличат заседнали МПС в участъците на пътя гр. Русе - с. Щръклево и гр. Русе - с. Червена вода.

В област София е въведено бедствено положение на територията на община Костинброд, в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царичина.
Има населени места без електричество в общините Елин Пелин, Правец и Костинброд. Нарушено е водоснабдяването в населени места на общините Костинброд и Правец.

Провежда се спасителна операция за доставяне на медикаменти в махалите на селата Лъга и Лопян в Етрополския балкан. Достъпът до махалите е невъзможен от няколко дни поради обилен снеговалеж.

Има скъсана дига на р. Соколица между селата Обручище и Медникарово, общ. Гълъбово. Залети са земеделски земи. Не са застрашени населени места. В община Сърнево, област Ст. Загора са поискали помощ от БЧК за питейна вода. Помощта е осигурена.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа са затворени за товарни моторни превозни средства над 10 тона. Ограничението се налага поради тежката метеорологична обстановка на територията на цялата страна.

Директорите на областни пътни управления получават правомощия да спират целия трафик при допълнително утежняване на обстановката след съгласуване с централата на АПИ и службите на МВР.

Междувременно обаче стана ясно, че е въведена временна организация за движение на моторните превозни средства над 10 тона, които превозват и снабдяват с храна, горива и медикаменти от първа необходимост.

Пропускането става по определен ред - превозвачът трябва да отправи искане до съответното областно пътно управление, на чиято територия се намира превозното средство.
След съгласуване с централната администрация на АПИ и ГД "Охранителна полиция" се издава разрешение за превоз по определения маршрут. В такива случаи се предвижда