"Щабните елементи за интегриране силите на НАТО не представляват военен щаб, те имат съвършено друга задача", успокои зам.-шефът на НАТО Джеймс Апатурай след откриването на такъв „елемент" в София.

"Тяхната задача е предимно да координират усилията при осъществяване на тренировки и учения", допълни той. Тези щабни елементи, по думите му, не търсели конфронтация с други държави.

Апатурай обясни още, че откриването на щабния елемент е плод на сериозни усилия. В него са заложени бъдещи резултати. Той представлявал един етап от адаптацията на Алианса. Положените от страната усилия за реализацията му щели да дадат резултат в бъдеще.

Първият ни дипломат Даниел Митов обясни, че щабът ще се занимава с дейностите по координация на колективната отбрана, по предстоящите съвместни учения и ще оказва логистично планиране на евентуално разполагане на сили при нужда.

"При променената геополитическа среда за сигурност, при рисковете, които съществуват в такава близост до България, ние не можем да не отчитаме тези рискове за сигурността ни и да не вземаме като отговорно правителство съответните мерки", подчерта министър Митов. Целта на щабния елемент била да сме подготвени при нужда, стана ясно от думите му.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също изрази благодарност за оказаното внимание. "Личният състав, който ще участва в активирането и дейността на щабния елемент под ръководството на адмирал Фъргюсън, ще даде всичко необходимо, за да бъде сътрудничеството и координацията на максимално високо ниво", заяви военноморският висш офицер.