Бившият директор на ВМА и настоящ заместник-кмет на Столичната община д-р Стоян Тонев би приел да е служебен здравен министър.
Това заяви самият той в  предаването „120 минути" по БиТиВи.

Според генерала здравната система живее в едно безвремие. Следващият служебен здравен министър трябвало да подреди системата. Той е на мнение, че един служебен министър може да започне подреждането на здравеопазването.

Стоян Тонев обаче би приел този пост и нещо повече - той е готов да е здравен министър в редовен кабинет, ако в програмата му действително здравеопазването е приоритет.

Попитан би ли приел поста на здравен министър, той отговори категорично: „Разбира се".

Първото нещо, с което бих се заел, е Спешната помощ, категоричен е генералът.

Според него здравната промяна трябва да е приоритет за новия кабинет. Той смята, че най-подходящ за този пост все пак е бившият служебен здравен министър в кабинета на Марин Райков - проф. Николай Петров.

Генерал Стоян Тонев постави и средна оценка за работата на здравния министър в оставка Таня Андреева. Таня Андреева е един случаен човек за системата, смята той. Още в началото тя се стъписала и се объркала. И за нея самата не бе добре да е министър, убеден е генералът. Според него Таня Андреева си тръгва от поста с чувство за вина.

След оставката на кабинета на Пламен Орешарски започнаха догадките за състава на служебния кабинет.

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1979 г. Работи като началник на медицинска служ6а на авиополка в Чешнигирово  от 1979 до 1981 г. От 1990 до 1992 г. е заместник-началник, а до 2002 г. е началник на Клиниката по кожни и венерически болести при ВМА. От септември 2002 г. е началник на ВМА. Шефът на БАН академик Стефан Воденичаров бе другият човек, чието име се завъртя за служебен министър на образованието.