Администрацията на президента Обама "нагази"в сериозен териториален спор по повод няколко острова в Китайско море, коментира АП.

Американските власти обявиха разрешаването му за "национален интерес", ход, който вероятно ще предизвика гнева на Пекин.

По време на регионален форум по сигурността във Виетнам държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че Вашингтон е обезпокоен, че конфликтните претенции за островната верига Спратли и Парасел пречат на морската търговия, пречат на достъпа до международни води в района и накърняват международното морско право.

"Съединените щати имат национални интереси" при решаването на този спор, заяви тя. "Съединените щати подкрепят съвместния дипломатически процес от всички ищци за решаване на различни териториални спорове, без принуда. Ние се противопоставяме на използването или на заплахата от използването на сила от всяка страна в спора."

Клинтън подчерта, че страната й не подкрепя никоя страна в спора. Очаква се обаче коментарът й да разгневи Китай, който настоява, че има суверенитет в Южнокитайски море.

Клинтън каза още САЩ са готови да работят с всички страни, включващи Китай, Виетнам. Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините - за да се стигне до успешното разрешаване на диспута.

Китайският външен министър все още не е коментирал изказването на американския си колега, но представителят на Пекин на форума повтори позицията на Пекин - че спорът не бива да бъде интернационализиран.

Териториалните конфликти в Китайско море преминават и във въоръжен сблъсък, макар че Китай и другите претендиращи страни се опитват да разрешат различията мирно.

Китайските сили завземат западната част на Параселс от Виетнам през 1974 година и потапят три виетнамски кораба в морска битка през 1988 година.

Междувременно Северна Корея заплаши с „физически отговор" на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, планирани за този уикенд.  

Предупреждението дойде от Ри Тонг Ил, говорител на севернокорейската делегация на регионалната среща за сигурността в Ханой.