Скандалният сайт Wikileaks публикува пакет от секретни оперативни досиета на затворници от американския затвор в Гуантанамо. От тях става ясно, че по-голямата част от задържаните за невинни или не са опасни за обществото, съобщава БиБиСи.

Документите представляват 1-2 страници с лични характеристики на затворниците. Справки за 780 арестанти са публикувани на самият сайт Wikileaks, както и в редица европейски и американски издания.

От Пентагона изразиха съжаление за изтичането на тази информация и подчертаха, че голяма част от тази информация вече не е актуална.

От документи с гриф „Строго секретно" става ясно, че 220 от задържаните са отнесени в категорията „Опасни терористи", 150 афганистанци и пакистанци се оказали невинни, а още 380 човека - хора, които не представляват особен интерес за разузнаването.

В момента в Гуантанамо има повече от 180 човека.

В документите се съдържат подробности за планирани нападения на американски и британски обекти. Според материалите предполагаемият организатор на терористичния акт от 11 септември Халид Шейх Мохамед планирал и покушение над президента на Пакистан.

Освен това има сведения за това, че терористи от „Ал-Кайда" планирали да взривят атомна бомба в Европа, ако Бен Ладен бъде заловен.

През януари 2009 година американският президент Барак Обама обеща в рамките на една година да закрие затвора в Гуантанамо, оставен му като наследство от администрацията на Джордж Буш-Младши. До този момент Обама не е успял да изпълни обещанието си, но от Белия дом съобщиха, че не са се отказали от намеренията си и Гуантанамо ще бъде закрит.