ГЕРБ либерализира режима за пушене на обществени места.

50 подписа са събрали депутати от ГЕРБ в подкрепа на проект за промени на закона за здравето, с които се облекчават забраните за тютюнопушене, съобщи Иван Иванов от ГЕРБ.

Според проекта в обществените заведения с площ до 100 кв. метра собственикът ще определя дали да се пуши или не.

В тези заведения няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

Иванов изтъкна, че тактиката в Австрия, Германия, Белгия и Чехия е такава и смята, че е по-подходящо за България. Затова предлагат облекченията за пушачите.

Друг аргумент, който посочиха от ГЕРБ, е негативното влияние на забраните за пушене върху туризма, заради отлива на клиенти и подчертаха, че туризмът е основно перо за приходите в бюджета.

От ГЕРБ заявиха, че продължава набирането на подписите и още днес законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента.

Припомняме, с промени в Закона за здравето миналата година парламентът прие забрана за пушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 г.
Това стана след оживени дискусии, тъй като пушачите в България не са малко - около 2 милиона души.

Промените предвиждаха забрана на тютюнопушенето в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради в това число и на работното място.

Целта на нанесените в Закона за здравето поправки е, да се предпазят непушачите, като им се осигури среда без тютюнев дим.